AGIR
Asociatia Genarala a Inginerilor din Romania (AGIR) s-a constituit la 12 august 1918, la putina vreme dupa pacea de la Bucuresti.
Consiliul de administratie era alcauit din 9 membri, in persoana inginerilor Gheorghe Bals, Constantin Busila, Tiberiu Ieremia, Alexandru Perieteanu, Ion Tzintzu, Mihail Florescu, Serban Ghica, Alexandru Barbacioru, Mihail Manoilescu.
Ca presedinte al AGIR a fost ales Gheorghe Bals, ca vicepresedinti Constantin Busila si Tiberiu Ieremia, casier Ion Tzintzu si secretari Serban Ghica, Mihail Florescu, Mihail Manoilescu, acesta din urma fiind rugat sa indeplineasca, in mod onorific, si functia de secretar general.
Prin Decretul lege nr. 3800 din 21 decembrie 1918, publicat in Monitorul Oficial la 30 decembrie 1918, asociatia este recunoscuta "persoana morala si juridica".
AGIR a funtionat in paralel cu Societatea Politehnica pana in anul 1949, cand, prin fuzionarea lor, a luat fiinta Asociatia Stiintifica a Tehnicienilor - AST, care, la primul ei congres, in 1951, a devenit Asociatia Stiintifica a Inginerilor si Tehnicienilor - ASIT. In anii urmatori, cu ASIT au fuzionat Societatea Stiintelor Agricole precum si Asociatia Subinginerilor si Conducatorilor de Lucrari. Din anul 1962, Asociatiei Stiintifice a Inginerilor si Tehnicienilor (ASIT) i-a luat locul Consiliul National al Inginerilor si Tehnicienilor (CNIT).
Prin Hotararea judecatoreasca din ianuarie 1990 se consfinteste reaparitia pe scena societatii civile romanesti a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania.
Din AGIR fac parte astazi peste 5000 de membri individuali, organizatii in aproape 40 de filiale, 17 societati de specialitate si mai multe cercuri; 29 de membri colectivi (asociatii profesionale ingineresti cu personalitate juridica) si 35 de membri sustinatori (institutii si mari intreprinderi industriale), care, la randul lor, cuprind fiecare sute sau chiar mii de ingineri.
AGIR este Membru National al Federatiei Mondiale a Organizatiilor Ingineresti (FMOI) si are reprezentati in Comitetul de Tehnologie al acesteia. Tot ca membru national, AGIR face parte din Federatia Europeana a Asociatiilor Nationale de Ingineri (FEANI) si din Consiliul sau de administratie. AGIR a obtinut acreditarea majoritatii facultatilor tehnice din tara de catre FEANI si ca urmare, peste 40 de ingineri romani au obtinut titlul de Inginer European EUR ING.
In anul 1998, AGIR a initiat infiintarea Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, iar Editura AGIR si-a reluat activitatea inceputa in 1918 si intrerupta in 1950.
In 2007 prin Hotararea de Guvern nr. 970/22.08.2007 AGIR a devenit institutie de utilitate publica.
|
Nu exista comentarii, dar poate ai putea sa ne ajuti si sa iti spui parerea despre articol. |
|