DIN GALERIA MARILOR ELECTRICIENI ROMÂNI. OAMENI. VIEȚI. FAPTE. Vol. 6

  CUPRINS:
1. Alexandru PROCA, inginer si fizician (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 19

2. Augustin MAIOR inginer, cercetator, dascal (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 36

3. Dimitrie LEONIDA in istoria electricitatii, Scolii comunale de mecanici si electricieni, organizatorul primei expozitii de electricitate din Romania (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 49

4. Prof. ing. Ion STEFANESCU-RADU, manager si profesor universitar (ing. Dumitru Manea) 63

5. Prof. univ. dr. ing. Eugeniu POTOLEA (ing. Dumitru Manea) 102

6. Maria NICOLAE si Nicolae M. NICOLAE doi remarcabili ingineri, contributiile lor la dezvoltarea industriei electrotehnice romanesti (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu) 116

7. Profesorul si academicianul Matei MARINESCU (prof.dr.ing. Florin Teodor Tanasescu, dr.ing. Cristian Popescu) 146

8. Academicianul Traian SALAGEAN - o personalitate enciclopedica (prof. dr. ing. Dorin Dehelean) 160

9. Vladimir POPOVICI, o personalitate complexa: inginer, profesor, om de stiinta (prof. dr. ing. Dorin Dehelean, prof. dr. ing. Florin Teodor Tanasescu) 183

10. Andrei Costin NICOLAIDE (1933-2016), creator de scoala electrotehnica (prof. Elena Helerea) 206

11. Dr. ing. Mario DUMA: de la pionierat in automatica, la modelarea sistemului energetic national, la impactul cercetarii asupra economiei (ing. Adriana Vasilescu) 225
  PREZENTARE:
O carte are valoare atunci cand ea transmite un mesaj, din care poate sa rezulte o cale de urmat de catre cititor, astfel ca la randul lui, cititorul, sa inteleaga mai bine prezentul si pasul ce trebuie urmat spre viitor.

Istoria ne-a aratat ca in viata popoarelor au existat, si exista, framantari sociale care la aparitia unor personalitati au putut fi atenuate si lucrurile sa se indrepte spre un drum mai bun.

Profesorul Tanasescu, autor si coordonator al unui grup de valorosi colaboratori, ne prezinta un segment din viata social-economica din tara noastra, segment caracterizat de mari electricieni romani, care prin priceperea si abnegatia daruita acestui sector ne-a permis o dezvoltare care ne-a asigurat independenta si recunoasterea internationala.

Se spune in popor ca „atata timp cat oamenii isi aduc aminte de tine inseamna ca traiesti”. Ca in orice carte eroii traiesc alaturea de cititor si in cele sase volume ale lucrarii „Din galeria marilor electricieni romani” numarul mare de personalitati nu reprezinta cazuri izolate, ci o pleiada de profesionisti care au marcat continuitatea dezvoltarii acestei discipline pentru propasirea tarii lor. Ei traiesc datorita activitatii depuse si consider ca ea este cel mai bine descrisa de textul vechii diplome, ce era acordata de Ministerul Instructiunii Publice din vremea lui Gheorghe Sincai si Spiru Haret: „Pentru pasiunea si munca dedicate unei Romanii a cunoasterii si inovarii”.

Aceste personalitati sunt niste unicate, fiecare in felul lui, si un aforism a lui George Bernard Shaw cred ca li se potriveste cel mai bine: „Idealurile se aseamana cu stelele; nu le poti atinge, in schimb te pot orienta”. Si astfel personalitatile din carte devin modele.

Recomand cartea sa fie citita si sunt sigur ca cititorii vor urmari textul cu atentie si curiozitate, descoperind nu atat ce au facut, ci cum au facut aceste personalitati sa poata duce la bun sfarsit ideile lor creatoare, servindu-ne azi noua ca modele de urmat.

Academician Marius PECULEA
  PREFATA:
DESPRE AUTORI

Prof. dr. ing. Florin Teodor TANASESCU (n. 1932), absolvent al Colegiului National Sf. Sava (1951) si a Facultatii de Electrotehnica din Universitatea Politehnica Bucuresti (1956), isi sustine doctoratul la Politehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi (1968), sub conducerea profesorului Vasile Petrescu, teza sa abordand un subiect de mare complexitate a timpului „Mecanismul de aparitie a descarcarilor partiale in dielectrici” fenomen destructiv intalnit in izolatia aparatajului de inalta tensiune.

Repartizat la Institutul de Cercetari si Proiectari Electrotehnice (ICPE), parcurge toate treptele profesionale: cercetator, cercetator principal gradele III, II, I, secretar stiintific, director adjunct si director general al Institutului. A participat direct si a coordonat numeroase programe de cercetare in domeniul electrotehnicii (electrotehnologii, surse noi de energie, aparataj de inalta tensiune), solutiile sale facand obiectul a numeroase aplicatii industriale regasite in industria electrotehnica. Este autor a peste 150 de articole stiintifice si 15 carti publicate in reviste si edituri din tara sau strainatate, lucrari semnalate de centrele documentare internationala. Din randul acestora, Thesaurus CEI rationnel de l’electricite publicat la Geneva in 1986, elaborat de CER sub coordonarea academicienilor Remus Radulet, Al Timotin, Andrei Tugulea, sta la baza terminologiei standardelor elaborate de CEI. Cunoscut de comunitatea stiintifica prin implicarea sa in dezvoltarea industriei electrotehnice romanesti, cu premiere industriale aparute in Romania: actionari de putere, tractiune feroviara, urbana si metrou, masini si aparataj electrotehnic, electrotehnologii, conversia energiei.

Performantele profesionale il recomanda a fi presedinte al Asociatiei de Terminologie din Romania (TERMROM) si al Comitetului Electrotehnic Roman (CER), laureat al Premiului Traian Vuia al Academiei Romane, profesor la Universitatea Valahia Targoviste si Politehnica Bucuresti, coordonator la nivel national al politicii de cercetare stiintifica in cadrul Consiliului National pentru Stiinta si Tehnologie (1985-1987) si Ministerul Cercetarii si Tehnologiei (1992-1996). Se bucura de recunoastere nationala si internationala ca membru in conducerea Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania (AGIR), Vicepresedinte al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania (ASTR - afiliata la Consiliul Academiilor europene EURO-CASE), membru al Conferintei Internationale a marilor Retele Electrice (CIGRE), Membru al Asociatiei Inginerilor Electricieni americani IEEE, membru de onoare al Academiei de Stiinte din R. Moldova si Academiei Romane, Dr. Honoris Causa al Universitatii „Valahia” din Targoviste si al Universitatii Tehnice din Chisinau.

Ing. Dumitru MANEA, s-a nascut in ziua de 5 noiembrie 1950, in orasul Buzau, unde a urmat cursurile gimnaziale si ale Liceului „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Energetica, Sectia Centrale Nucleare-electrice in anul 1974, avand o experienta de peste patru decenii in cercetare sau structuri organizatorice si societati comerciale din industria energiei electrice si termice.

A fost cercetator stiintific la ICEMENERG (1974-1983), inspector principal de specialitate in Ministerul Energiei Electrice (1983-1992), sef serviciu tarifare (1992-1996) si sef serviciu cooperare internationala in RENEL-CONEL (1996-2000), sef serviciu cooperare internationala si privatizare si director de program in Termoelectrica si Electrocentrale Bucuresti (2000-2005).

Din anul 2005 a activat pana la pensionare, la sfarsitul anului 2016, in sectorul privat, ca Director de vanzari si Director Departament Mediu la Alstom Power Romania si General Electric Romania.

A desfasurat o bogata activitate in structurile de expertiza si in Comitetul Director al UNIPEDE si EURELECTRIC (1991-2004), fiind si secretarul Comitetului Membru Roman pentru UNIPEDE si EURELECTRIC (1991-2001). A fost membru al Grupului Regional de Lucru pentru cooperarea in domeniul energiei in zona Marii Negre si Asiei Centrale - REWG (1996-2001), membru al International Steering Committee pentru „World Renewable Energy Congress”, membru fondator in 1990 al Societatii Inginerilor Energeticieni din Romania (SIER) si al Asociatiei Tehnice pentru Economisirea Energiei din Romania (ATEER). A fost membru al Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) din anul 1982.

A coordonat 20 de teme de cercetare in domeniul surselor noi de energie si al utilizarii caldurii de potential termic scazut cu ajutorul pompelor de caldura. Este autor sau coautor a 43 de carti sau sinteze documentare publicate in Editura Tehnica, Editura Academiei, INID si AGIR si a peste 150 de articole publicate in reviste de specialitate din tara sau strainatate (din care peste 50, publicate in perioada 1974-2021 in revista „Energetica”), sau prezentate la conferinte si congrese interne si internationale. Este autor a doua brevete de inventie.

Este membru al Institutului Roman pentru Amenajarea si Folosirea Surselor de Energie (IRE) si al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).

Este redactorul revistei „Energetica”, editata de IRE.

Dorin DEHELEAN (1946), absolvent al Institutului Politehnic din Timisoara (1969),
specialitatea inginerie electromecanica (1969) si-a sustinut teza de doctorat cu tema „Optimizarea tehnologica si energetica a sudarii cu arc electric rotitor” la Institutul Politehnic Timisoara sub conducerea acad. Traian Salagean (1978).

Repartizat la Sectia de Sudura a Bazei Academiei din Timisoara, inclusa in anul 1970 in nou infiintatul Institut de Sudura si Incercari de Materiale ISIM Timisoara, a parcurs toate treptele de cercetare, devenind cercetator stiintific principal gradul I (1991). In perioada 1994-2011 a ocupat functia de director general al institutului, transformat in anul 1999 in institut national de cercetare-dezvoltare.

Domeniile sale principale de competenta se refera la optimizarea proceselor si procedeelor de sudare, cercetarea comportarii la sudare a materialelor si managementul calitatii.

Paralel cu activitatea de cercetare a desfasurat o activitate didactica la Institutul Politehnic (ulterior Universitatea Politehnica) Timisoara si la Universitatea „Aurel Vlaicu din Arad devenind profesor universitar (1994) si conducator de doctorat (1996) in domeniul „inginerie industriala”.

Este autor sau coautor a 9 carti, 2 manuale universitare, 163 lucrari stiintifice si 12 brevete de inventie.

A fost membru al Colegiului Consultativ pentru Cercetare din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetari, fiind presedinte al Comisiei de Micro- si nanotehnica a Colegiului.

Membru fondator al Asociatiei de Sudura din Romania - ASR (1990) si presedinte al ASR in perioada 1994-2000 este din anul 2007 directorul executiv al Asociatiei.

Participand activ la activitatile Federatiei Europene de Sudura si ale Institutului International de Sudura a indeplinit functiile de presedinte al Federatiei Europene de Sudura (2010-2013), respectiv director al Institutului International de Sudura (2001-2004 si 2009-2012).

A fost ales membru corespondent, respectiv membru titular (2012) al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

A fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler (2000), fiind distins cu titlul de Fellow al Institutului International de Sudura (2022), respectiv de membru de onoare al Asociatiei Germane de Sudura DVS ( 2005).

Ing. Adriana VASILESCU este absolventa a Institutului Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica.

Inginer la a treia generatie si salariat al Institutului de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG) la a doua generatie, a fost cercetator stiintific la ICEMENERG, la Laboratorul de Energetica Generala, Industriala si Surse Noi (LEGIS), din 1980 si pana in anul 1987, cand a emigrat, stabilindu-se in Canada din 1989. In acei ani de ICEMENERG a invatat ce inseamna rigoarea, dar si curajul necesare in activitatea de cercetare - disciplina intelectuala a cercetatorului, pe care nu a abandonat-o niciodata. Emigrarea a determinat schimbarea domeniului catre informatica - lucrand intre 1989-1994 la centrul de calcul al unei mari firme de comert din Canada si SUA, in dezvoltare de programe informatice. In 1994 s-a intors temporar in Romania impreuna cu familia, pentru doi ani. In acea perioada, a tradus si publicat in Romania, in colaborare cu SCIENTCONSULT (firma de consultanta a lui Mario Duma) si cu editura AGIR, Reengineering-ul Corporatiei, de Hammer si Champy, o lucrare seminala ce putea fi deosebit de utila schimbarilor necesare in tara in acea perioada; tot prin SCIENTCONSULT, a tinut cursuri de managementul proiectelor si de practici moderne de management pentru conducatori de firme de stat si private din intreaga tara. Intre 1995-1996 a fost director de IT, calitate si managementul proceselor de afaceri la DHL Romania; in doar 18 luni, a dezvoltat o echipa puternica, folosind metode si practici din Canada; multi din echipa au ajuns apoi in posturi la nivel european. La reintoarcerea in Canada, a lucrat ca manager de programe si consultant in management la IBM, specializandu-se in managementul programelor nationale complexe cu componente mari informatice. Din cei 16 ani la IBM, in ultimii sapte ani a condus programul global al IBM de dezvoltare si comercializare de programe software proprietate intelectuala. Din 2014, lucreaza ca manager de programe complexe la marile banci din Canada, unde conduce proiecte de transformare digitala. Adriana se ocupa si de imbogatirea prezentei pe internet a contributiei unor personalitati intelectuale din generatiile precedente, prin biografii online si publicarea online pe Google Books de lucrari importante dar cu stoc epuizat, mai ales cele din secolul XX. https://adrianaconsulting.ca/.

Elena HELEREA (1947) este absolventa a Liceului Teoretic din Agnita, judetul Sibiu si a Facultatii de Mecanica, Sectia Electromecanica a Institutului Politehnic din Brasov (1970). Isi sustine doctoratul la Institutul Politehnic din Bucuresti (1987), sub conducerea profesorului Alfons Ifrim, cu teza „Imbunatatirea calitatii izolatiei electrice din mase plastice folosite in echipamentul electric al autovehiculelor si aeronavelor”, care s-a concretizat in dezvoltarea unui model de prognozare a duratei de viata electrica si termica la izolatiile din mase plastice.

Repartizata la Grupul scolar de chimie din Fagaras, intre 1970-1975, pune bazele Laboratorului de Aparate de masura, control si automatizari, apoi continua activitatea la Combinatul Chimic din Fagaras, aducand contributii la proiectarea de sisteme de masura, comanda si control pentru industria chimica. In 1976, in urma concursului sustinut la Universitatea din Brasov, este angajata pe post de asistent universitar la disciplinele Electrotehnica si Materiale electrotehnice. Parcurge toate treptele didactice: sef lucrari, conferentiar si profesor universitar din 1999, la Facultatea de Inginerie Electrica si Stiinta Calculatoarelor din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov. In activitatea didactica se distinge prin atentia acordata dezvoltarii invatamantului electrotehnic in Brasov, contribuind la infiintarea si coordonarea unor noi programe de studiu: Management energetic, Electrical Engineering and Computers, Advanced Electrical Systems. Face parte din conducerea universitatii, ca: director al Colegiului Universitar Tehnic (1992-1995), prorector cu activitatea didactica (2004-2008), director al Bibliotecii Universitare (2008-2012).

Cercetarea stiintifica a fost o preocupare permanenta, incluzand, alaturi de modelari si simulari privind durata de viata a materialelor electrotehnice, prognoza defectelor in echipamentele electrice, calitatea energiei electrice, compatibilitatea electromagnetica. Prin proiectele de cercetare castigate, a contribut la infiintarea Laboratorului de Compatibilitate Electromagnetica. Din anul 2004 este conducator de doctorat, astfel ca, pana in 2022, 13 studenti doctoranzi au sustinut teza de doctorat si au obtinut titul de doctor inginer in domeniul Inginerie electrica. Este autoare a peste 250 de articole stiintifice, publicate in reviste si in volumele conferintelor internationale, multe din acestea fiind citate de alti autori. Are publicate 14 monografii ca prim autor, din care la 8 ca unic autor.

Este membra activa a AGIR - Asociatia Inginerilor din Romania, ACER - Asociatia Romana de Compatibilitate Electromagnetica, IEEE - Romania Section, CRIFST - Comitetul Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii al Academiei Romane si ICOHTEC - International Committte for History of Technology. Din 2011 este profesor onorific al Universitatii din Pecs, Ungaria.

Cristian I. POPESCU (1944) a absolvit Liceul National Matei Basarab din Bucuresti in anul 1962 si Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, Sectia Ingineri Fizicieni, din Universitatea Politehnica Bucuresti in anul 1967. In anul 1984 a obtinut titlul de doctor in fizica la Universitatea Politehnica Bucuresti sub conducerea profesorilor Barca-Galateanu Dumitru si Ion M. Popescu Subiectul tezei de doctorat a fost „Contributii la Studiul Zgomotului in Semiconductori”.

Dupa terminarea facultatii a fost repartizat la Institutul de Energetica al Academiei din Bucuresti unde a fost colaboratorul prof.dr.doc. Matei Marinescu, membru corespondent al Academiei Romane. A intreprins cercetari asupra unor noi fenomene termoelectrice, fiind coautor la 5 lucrari stiintifice cu acest subiect. In paralel a activat si la Catedra de Fizica 1 a Universitatii Politehnice Bucuresti, studiind celule solare obtinute cu straturi subtiri depuse in vid, patentand un nou tip de celula solara metal semiconductor pe baza de Oxid Cupros.

In anul 1974 s-a transferat la Institutul de Cercetari Electrotehnice Bucuresti impreuna cu prof. Marinescu si tema de cercetare. A fost Sef de Laborator la Laboratorul Noi Surse de Energie cercetarile sale fiind in domeniul celulelor solare fotovoltaice. A publicat 4 carti (3 coautor), peste 40 de lucrari stiintifice si are 3 brevete de inventie in domeniu. A fost reprezentantul Romaniei in CAER sectiunea surse noi de energie. In anul 1992 a devenit expert UNIDO (PNUD) pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

In anul 1993 a acceptat pozitia de Engineering Director a unei firme canadiene, Newsun Technologies Inc, firma specializata in producerea de echipamente tehnologice de fabricare a celulelor si modulelor solare. Ulterior a avut aceeasi pozitie la o firma, Astris Inc., care se ocupa cu pile de combustie, unde a avut contributii pentru obtinerea hidrogenului din apa folosind conversia fotovoltaica.

In anul 2000 a infiintat doua firme (Spectra-Nova Technologies Inc. si Spectra-Solaris Inc.) in Ottawa, Ontario, avand ca obiect proiectarea si fabricarea de echipamente pentru testarea si calificarea celulelor si modulelor solare. Echipamentele automate si complexe concepute de el si executate de compania sa au fost achizitionate de peste 70 de firme si universitati din peste 30 de tari. In anul 2004 firma sa a primit titlul de exportatorul anului din Ottawa.

Senior Researcher la Ottawa University, Laboratorul SunLab, cu specific de cercetare al energiei solare, a devenit membru IEEE in anul 1995 si invitat sa sustina conferinte de prezentare a celulelor solare si a metodelor de caracterizare.
  CUVINTE CHEIE: