ASOCIAȚIA GENERALA A INGINERILOR DIN ROMÂNIA. SUCURSALA BUZĂU

  CUPRINS:
A trecut un veac de la infiintarea AGIR. Documente si confesiuni (Mihai MIHAITA) 13

Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Sucursala Buzau, 2019-2021 (Carmen-Elena SERBANESCU, Vasile Anton MORARU) 93

Reintegrarea in Asociatia Generala a Inginerilor din Romania 93

Scurta intoarcere in trecut 98

Municipiul Buzau dupa Revolutie 101

Activitatea Sucursalei A.G.I.R. Buzau 128

Alegeri 2021 pentru noua conducere 15
  PREZENTARE:
Sunt bucuros sa scriu prefata la cartea despre Sucursala A.G.I.R. Buzau, oras in care mi-am inceput cariera de inginer.

De acest oras este legata o etapa importanta din istoria Caii Ferate Romane, prima cale ferata proiectata si construita de ingineri romani, intre Buzau si Marasesti, care s-a dovedit un succes, fiind superioara prin caracteristicile tehnice si printr-o investitie mult mai redusa fata de cele construite de societati straine. La festivitatea de inaugurare din 1881, la care Regele Carol I a laudat aceasta realizare, intr-un entuziasm general, inginerii au luat hotararea infiintarii primei asociatii profesionale durabile - Societatea Politehnica, ai caror urmasi suntem noi, cei de astazi.

In acest oras, eu am detinut primul post de inginer dupa terminarea stagiului, loc care s-a dovedit fertil pentru cariera mea, ajungand, pas cu pas, pe cea mai inalta treapta profesionala din Calea Ferata, ministru adjunct la Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor si seful Departamentului de Cale Ferata. In acest post l-am urmat pe ing. Ionel Diaconescu din Buzau. In facultate am avut profesori din Buzau, pe Constantin Tomescu, Valeriu Tanasescu, Dumitru Ionescu. Primii doi fiind si directori in departamentul de Cale Ferata iar ultimul era decanul facultatii. Nu-l uit pe Constantin Stoian care conducea Directia de Tractiune si Vagoane si pe multi alti ceferisti destoinici buzoieni.

La timpul acela, Calea Ferata Romana, prin activitatea sa exprimata prin volum, intensitate a circulatiei si prin indicatori de calitate si economici, se afla in primele cinci locuri din Europa, acum lucrurile nu mai stau asa.

Poporul nostru a avut si are vocatia constructiei, nu a demolarii. Acum avem nevoie de o tara care sa creada in mersul inainte, in progres, de o Romanie care sa emane intelepciune, armonie sociala, masura in toate.

Acestor cerinte trebuie sa le raspunda inginerii pentru ca ei sunt pregatiti si inteleg profunzimea schimbarilor noiirevolutii industriale de dezvoltare a societatii tehnologice. Pentru ca ei traiesc cu intensitate victoria asupra materiei, rabdarea si tacerea in fata adversitatilor fortelor naturale si ale scaderilor omenesti. Ingineria, cu virtutile aspre pe care le pretinde de la slujitorii ei, este facuta sa combata toate scaderile romanului. Iata de ce o anumita educatie inginereasca ar fi necesara pentru toti acei care vor sa scape de pacatele ancestrale ale sufletului romanesc. Orice inginer adevarat, inainte de a insemna o anumita competenta, inseamna un anumit caracter, inseamna o constiinta.

Acestor deziderate le raspunde Sucursala A.G.I.R. Buzau prin membrii sai si despre a caror activitate bogata veti afla in partea a doua a cestei carti. Prima parte este dedicata istoriei glorioase a Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania.

Recomand citirea acestei carti de catre toti membri A.G.I.R. si mai ales de catre toti presedintii de Sucursale pentru ca ea constituie o sursa de inspiratie.

Activitatea Sucursalei Buzau prin iscusinta conducerii ei constituie un exemplu demn de urmat.

Cinste lor!

Mihai Mihaita
  PREFATA:
DESPRE AUTORI

Mihai MIHAITA
Inginer, s-a nascut pe 14 septembrie 1930 in comuna Vololac din judetul Mehedinti. A absolvit scoala primara din satul Valea Ursului, comuna Tampa, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Bucuresti in anul 1950 si Institutul de Cai Ferate Bucuresti, Facultatea Exploatare Feroviara. A urmat diverse forme de pregatire postuniversitara in tara si in strainatate (Germania, Austria, Marea Britanie, Franta). Intre 1955 si 1992 a activat profesional in domeniul feroviar, atat ca inginer in ateliere de proiectare, sef de complexe feroviare (Buzau, Ploiesti Triaj, Constanta - Palas - Port), dar si director general si ministru adjunct la Ministerul Cailor Ferate (1962-1966). Este initiator, membru fondator si titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania, presedinte din 2010. Membru de onoare al „Pan American Academy of Engineering”, membru fondator si titular al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania. Cu o bogata activitate didactica universitara si stiintifica, are in portofoliu numeroase inovatii realizate, aplicate si atestate prin certificate, insigne si premiate. Din 1989 presedintele Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania si este membru a numeroase asociatii, societati sau consilii
stiintifice din tara si din strainatate.

Carmen-Elena SERBANESCU
Inginer, s-a nascut pe 15 martie 1996 in Buzau. A absolvit Colegiul National „Mihai Eminescu” Buzau, specializarea matematica-informatica, in anul 2014 si Facultatea de Ingineria si Managementul Sistemelor Tehnologice, Universitatea Politehnica din Bucuresti, specializarea Inginerie Economica Industriala, in anul 2018. A urmat cursurile de masterat in Ingineria si Managementul Proiectelor Complexe, Facultatea de Inginerie Industriala si Robotica, Universitatea Politehnica din Bucuresti. In prezent este doctorand la Facultatea de Inginerie Industriala si Robotica, Universitatea Politehnica din Bucuresti, domeniul inginerie industriala, avand ca tema de cercetare „Produse, procese si sisteme inovative in medii industriale”. Din 2018 activeaza profesional in domeniul inginerie informatica si mecanica, in cadrul Expleo Group (Renault) ocupand postul de inginer proiectant mecanic. In 2019 a devenit membru al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania.

Vasile Anton MORARU
Membru de onoare al ASTR, sectia Mecanica Tehnica
S-a nascut pe 23 Octombrie 1950, la Buzau. A absolvit in 1974 facultatea TCM din Institutul Politehnic Bucuresti. Curs postuniversitar Masini unelte cu comanda numerica - facultatea TCM, 1981. Curs postuniversitar Utilaje si tehnologii de inalta productivitate pentru prelucrarea plastica a metalelor - facultatea Metalurgie; 1989. Presedinte al Comisiei Inginerilor si Tehnicienilor al municipiului Buzau si al judetului Buzau; 1984-1989. In perioada 1974 - 2001, activitate in cadrul ISPS Buzau (devenita ulterior DUCTIL), ocupand diverse functii incepand cu sef atelier mecanic, sef sectie electrozi de sudura; inginer sef mecano-energetic iar ultimii 8 ani director general. Este autor a 20 de inovatii si 1 brevet de inventie, aplicate in productie. Intre 1990 si 1992 ocupa functia de primar al municipiului Buzau; membru fondator al Ligii Primarilor. In perioada 2001-2004 acorda consultanta manageriala firmelor LAMDRO din Turnu Severin, METALICPLAS - Dej, NAVROM -Galati , SARME SI CABLURI - Harsova. Intre 2005 si 2021, director tehnic in cadrul grupului de firme CONSTAM - Buzau. Colaboreaza cu echipa din ICECON - Bucuresti sub coordonarea prof. dr. ing. DHC Polidor Bratu. Participa la elaborarea ST 009-2011, la conferinte dedicate prelucrarii armaturilor din otel beton, introducand notiunea de CENTRE DE TRANSFORMARE. Publica in Revista Constructiilor articole pe aceeasi tema. Specializari: Institutul Roman de Management - Managementul firmei, 1995; Piermont International - Managing the marketing - Orlando, Florida, USA, 1997; Institutul Roman de Valori Mobiliare - Managementul in piata de capital. Referinte: 2001, Oameni de ieri, oameni de azi, Editura Evenimentul Romanesc, pag. 226, 2002; Who is Who in Romania, pag. 422.
  CUVINTE CHEIE: