STEROTOMIE. Compoziția arhitecturală pe orizontală. Curs

  CUPRINS:
Prefata 7

Cuvant inainte 9

INTRODUCERE IN STEREOTOMIE. GENERALITATI SI PRINCIPII 11
1. Definitie 11
2. Istoric 12
3. Conditiile folosirii pietrei in constructii 15
4. Rocile folosite in Romania 16
5. Evolutia stiintei stereotomiei 19
6. Montajul 21
7. Releveul 23
8. Proiectul de stereotomie 23
9. Conditiile montajului in constructii prin stereotomie 24
10. Masuri de protectie a pietrei dupa montare 28
11. Restaurarea lucrarilor de pietrarie in constructii 30
12. Defalcarea lucrarilor de pietrarie in stereotomie 31

I. PARDOSELILE IN PROIECTUL DE STEREOTOMIE 33
1. Modele constructive de pardoseli conform stereotomiei (proiectare, industrie si montaj) 37
2. Exemplificari de tipuri de pardoseli pentru interior si exterior 52

II. ELEMENTE DE ARHITECTURA IN SOLUTII CU PLACAJE 89
1. Ancadramente de ferestre si usi 90
2. Blaturi de mese si ghisee 94
3. Pisanii 98
4. Cruci 99
5. Placi comemorative - inscriptii 100
6. Masti radiatoare 104
7. Placaje pardoseli din marmura concasata sau granit artificial 106

Incheiere 107

Glosar 111

Bibliografie 115

Mostrar piatra, marmura, granit 116
  PREZENTARE:
CUVANT INAINTE

Daruiesc alaturatele cunostinte ale cursului de stereotomie, arhitectilor si studentilor care urmeaza profesia de arhitect, artistilor plastici si inginerilor, precum si mesterilor si ucenicilor care lucreaza in constructii in domeniul pietrariei.

Dupa anii facultatii, intamplator m-am aflat la Casa Scanteii (1957), in situatia de a face fata necesitatilor constructiei in piatra fara a avea vreo notiune in aceasta disciplina, nefigurand in programa cursurilor urmate; primele notiuni le-am primit de la mesterii pietrari, unii proveniti din cei veniti in trecut din Italia si stabiliti in Dobrogea (in zona carierelor de piatra). Dorinta ca proiectarea in acest domeniu sa nu devina „tap ispasitor” al erorilor in constructia lucrarilor de piatra, uneori inerente, alteori umane, m-a determinat la aprofundarea acestei stiinte.

Bunul Dumnezeu m-a ajutat sa am parte educational si initial, de meticu-lozitatea arhitectului Tiganasanu in verificarile proiectelor, apoi de profesiona-lismul arhitectului Nicolae Cucu care mi le impartasea, de exigenta arhitectului Spirescu Spiridon, ca sef de birou de arhitectura, si de increderea cu care am fost onorata atat de arhitectii de arhitectura generala (Bujor Gheorghiu, Belea Romeo, C. Rulea, Elena Voinescu, N. Vladescu, Octav Dimitriu, Serban Manolescu, Popescu Greaca), cat si de beneficiarii unor lucrari unicat, de mentionat: Cazinoul Sinaia, piata Buzau, pilele noului pod dunarean, Ambasada de la Bonn, biserica Eroilor Revolutiei etc. al caror reprezentanti prin inginerii Stanescu Anghel, Dragos Teodorescu, Balasescu Gheorghe, Halunga, Marin, Stoica, Cioran m-au sprijinit in materializarea deciziilor in proiectare.

Consider bine venite posibilitatile de intocmire a documentatiilor de stereotomie prin calculator, unde este cazul si pentru detalii unde este posibil, pe care inceputurile mele cu greu le-a indeplinit prin masuratori cu vinclul, firul cu plumb si furtunul de nivel, constructia detaliilor la marime naturala transpuse pe hartie, manual, sub scari circulare, iar copiile planurilor pe hartie ozalit executate prin intermediul unei instalatii de heliograf: masa cu ecran de sticla, deplasabila dupa soare.

Progresul tehnic amintit, poate contribui la obtinerea mai exacta si rapida a datelor concrete informationale, necesara eliminarii erorilor, pentru o solutie performanta fata de noile cerinte, dar, nu inlocuieste stradania si daruirea inaintasilor nostri in valorificarea traditiei si realizarile constructiilor in piatra.

Arh. Irina Margareta Popovici
  PREFATA:
In speranta revigorarii lucrarilor de piatra in constructii, care au avut viata lunga si o inegalabila noblete, in anul 2017 am publicat cartea „VEACURI SI ZIDIRI IN PIATRA NATURALA - Stereotomie” la Editura AGIR.

Volumul s-a bucurat de o primire favorabila din partea colegilor arhitecti din generatii diferite, fiind o surpriza pentru cei mai tineri si o delectare pentru cei mai experimentati; odata cu publicarea cartii am promis si redactarea unui curs de specialitate, extrem de util in proiectele de arhitectura complexe sau in lucrarile de restaurare.

Prin definitie „Stereotomia” este o ramura a stiintei care se ocupa cu regulile de taiere, fasonare si montare a materialelor de constructie solide (lemn, piatra).

Plecand de la carierele de exploatare a materialelor naturale: calcar, marmura, granit si trecand prin fazele de prelucrare si finisare se ajunge la montaj; in toate aceste faze proiectantul de stereotomie trebuie sa intervina cu documentatia tehnica specifica: planse generale (planuri, sectiuni, vederi) si de detalii (sabloane la sc. 1/1); in unele cazuri cu volumetrie, complexa se executa machete explicative si perspectivele pieselor.

Elementele de arhitectura pot fi realizate din piese masive sau din placaje profilate, pentru care se prevad: detalii de imbinare intre piese si detalii de ancorare de structura suport. In aceste conditii „Pardoselile” formeaza un capitol aparte, deoarece sunt folosite doar doua dimensiuni (lungime · latime) ale pieselor de tip placaj (cu grosime constanta).

Cursul de stereotomie se imparte in trei parti:

Partea I
- Introducere in stereotomie - Principii si Generalitati.
- Capitolul I - Pardoseli interioare si exterioare cu referire la placaje ca piese de studiu montate orizontal, incluzand reguli necesare in proiectare, industrie si montaj cu exemplificari.
- Capitolul II - Elemente de arhitectura in solutia placajelor.

Partea a II-a a cursului se refera la placarile pe vertical inclusiv a pieselor volumetrice cu regulile ce se impun si cuprinde redate pe capitole, urmatoare lucrari de stereotomie: pereti, stalpi - coloane, ancadramente, la interior si exterior, elemente de constructie din granit artificial.

Partea a III-a a cursului face referire la lucrarile de piatra ce se monteaza combinat pe orizontala si verticala cu caracteristicile lor in proiectare si executie, cuprinzand pe capitole: scari (la interior si exterior), balustrade, cornise, monumente.

Partea a II-a si partea a III-a se vor edita conform volumului de informatii tehnice sintetizat.

In atentia cursului de stereotomie este de a pune in evidenta solutiile traditionale de rezolvare considerate „clasice” fara a-si propune sa fie exhaustiv, lansand o „provocare” si asteptand cu interes parerile „pro” si „contra”, critici si sugestii. El este recomandat arhitectilor, artistilor plastici, inginerilor si studentilor cat si mesterilor care prelucreaza si monteaza piatra, toti acestia incercand sa-i inteleaga necunoscutele.

Arh. Irina Margareta Popovici
Arh. Gabriela Dumitrescu
  CUVINTE CHEIE: