I.P.R.S. Băneasa - o monografie

  CUPRINS:
CUPRINS
PREFAȚĂ4
INTRODUCERE5
CAPITOLUL 17
Privire retrospectivă - „electronice”7
CAPITOLUL 215
Despre I.P.R.S. Băneasa - generalități.15
§2.1. Hotărârea nr. 438 din 12 mai 1962.20
§2.2. Despre secția 2200 “Germaniu”22
§2.3. 20 de ani de progres29
§2.4. Două resurse31
§2.5. Program de fabricație 1979 ÷ 1985.33
§2.6. I.P.R.S. Băneasa - 25 de ani de activitate40
§2.7.25 de ani - Marketing şi desfacere în I.P.R.S. Băneasa47
§2.8. După 25 de ani de acumulări tehnologice, o mobilizare spre obiectivele revoluţiei electronizării49
§2.9. Istoricul pliantului BETA54
CAPITOLUL 365
Despre secțiile de active 2300, 2400, 2500 și pasive 270065
SECȚIA 2300 - DIODE ȘI TIRISTOARE66
§3.1. Despre secția 2300 la 15 ani de existență66
§3.2. Secția 2300 - Scrisoare din partea unui coechipier.83
§3.3. 20 de ani petrecuți la I.P.R.S. Băneasa - o istorie personală107
§3.4. De la I.P.R.S. Băneasa SA la Băneasa Silicon SRL: o istorie zbuciumată.117
§3.5. Secția 2300 - diode și tiristoare, publicații și participări la CAS129
§3.6. Ph.D. (doctori) din secția 2300.141
SECȚIA 2400 - CIRCUITE INTEGRATE148
§3.7. Despre secția 2400 - Circuite Integrate (indicativ E2)148
§3.8. Secția 2400 - circuite integrate, participări la CAS și publicații.191
§3.9. Ph.D. (doctori) din secția 2400.198
SECȚIA 2500 - TRANZISTORE ȘI DIODE DE SEMNAL MIC CU SILICIU212
§3.10 Secția 2500: Fabrica de tranzistoare și diode de semnal mic cu siliciu.212
§3.11. Secția 2500, tranzistoare și diode de semnal mic cu Si. Istoria secției de diode și tranzistoare cu Si, S2500.240
§3.12. Secția 2500 - tranzistoare și diode de semnal mic cu siliciu, participări la conferințe, CAS, publicații261
§3.13. Ph.D. (doctori) din secția 2500272
SECȚIA 2700 - CONDENSATORE279
§3.14. Secția 2700 - Condensatore cu hârtie279
§3.15 FINAL de CAPITOL 3292
CAPITOLUL 4296
Peste hotare, în Silicon Valley și Belgia.296
§4.1. Amintiri din California296
§4.2. În Baia Mare - Întâlnire cu Barrie Gilbert.330
§4.3. Amintiri din Belgia - aventura post decembristă 1989333
CONCLUZII / ÎNCHEIERE ... epilog!337
ANEXE350
  PREZENTARE:
Această MONOGRAFIE își dorește să scrie despre istoria componentelor active (diode, tiristoare, tranzistoare și circuite integrate bipolare) și a componentelor pasive (rezistențe, condensatoare, cablaje imprimate) produse în I.P.R.S. - Băneasa. Această istorie este bazată pe amintirile personalului din Băneasa, ingineri, tehnicieni, operatori din secțiile de fabricație, personalul tehnico-administrativ care au dorit să contribuie la această acțiune. Aceste amintiri au fost completate cu articole din pliantul BETA, publicații curente la data respectivă, poze, comunicări științifice, cărți publicate, cataloage publicate de I.P.R.S.

În capitolul 1, am dorit să redau evoluția “E”-ului în decursul anilor. Litera “E” simbolizează ELECTROTEHNICA, ENERGETICA și ELECTRONICA în “limbajul” din Politehnică, în perioada studenției (a nu se face confuzie cu „E”-urile ... alimentare !), evoluție cu accent pe drumul care a condus la apariția semiconductorilor în electronică.
Acest capitol conține o PRIVIRE RETROSPECTIVĂ a evenimentelor ... electronice la sfârșitul secolului XIX și din secolul XX.

În capitolul 2, am scris despre I.P.R.S în general și în particular despre secția de GERMANIU unde am lucrat din ianuarie 1967 până în 1969.

În capitolul 3, cuprinde activitatea S2300 (C-uri), a S2400 (E2) cu referire la “nașterea” secției de C.I. , la preluarea licenței de la Thomson CSF (CSF este abrevierea de la Compagnie générale de télégrafie Sans Fil) și cine au fost cei care au alcătuit colectivul E2. Din discuțiile avute am reținut numele: Bogdan Didiv, Ioan Ristea, Anton Vătășescu (Lucian Creangă și cu mine am făcut parte din conducerea S2400 din “fașă”) apoi amintiri despre S2500, diode de semnal mic și tranzistoare cu Si și S2700, condensatoare cu hârtie.
S-a făcut, în fiecare capitol / subcapitol o prezentare :
● Despre activitatea de producție a secțiilor,
● Despre activitatea de proiectare, scrieri, comunicări științifice. Am strâns materiale pentru această parte (evident de la cei care au dorit să ne ajute), revistele: EEA (Electrotehnica, Electronica, Automatica), IEEE, colecția CAS din care am extras comunicările secțiilor de active și pasive menționate.

În capitolul 4 am scris despre perioada petrecută în Silicon Valley, California și Radu Coteț a scris despre activitatea sa din Belgia. Am prezentat activitatea profesională din VALE și unele aspecte legate de viața personală, a mea și a colegilor. Numai în Valea Siliciului eram peste O SUTĂ de familii din platforma Băneasa și nu numai ! Am fost întrebat: care este legătura acestei mențiuni cu I.P.R.S.-ul ! Răspunsul meu a fost simplu: faptul că am făcut față cerințelor din SILICON VALLEY dovedește faptul că pregătirea noastră era pe măsura/ la nivelul cerințelor din Valea Siliciului, California.
În următorul paragraf am amintit de întâlnirea cu domnul Barrie Gilbert în Baia Mare.

Concluzii / incheiere constituie finalul scrierii.

Urmează două anexe:
ANEXA 1 - Glosar de prescurtări tehnice specifice,
ANEXA 2 - Notația tranzistorului: „Q” vs. „T”.
Apoi:
Cele 19 numere din pliantul BETA sunt puse într-un folder separat de 87,2 MB.

Autor: Virgil Gheorghiu
  PREFATA:
Colegii : Petru Dan, Eugen Lakatoș și Eugen Popa sunt din secția Diode și Tiristoare (secția 2300); apoi Gheorghiu Ioan Virgil și Radu Coteț sunt din secția de Circuite Integrate (S2400) iar: Tudor Dunca, Adrian Veron și Cimpoca Valerică sunt din secția de Tranzistoare și diode de semnal mic cu Siliciu (secția 2500) și Magdalena Gheorghiță este din secția 2700 - condensatoare cu hârtie. Ei și-au adus contribuția la scrierea evenimentelor aferente secțiilor menționate.
Într-o versiune, pe internet, a cântecului: I DID IT MY WAY , Frank Sinatra referindu-se la acest cântec spune: „ We will now do the National Anthem but you needn`t rise.” Traducere: Acum vom cânta “imnul național” dar nu trebuie să vă sculați. Deci zice el că My Way e la fel de celebru, important, etc. ca și imnul național. În lege (USA) scrie să te ridici în picioare când se cântă imnul național, iar Frank Sinatra spune că nu-i nevoie când se intonează: I did it my way ! Muzica este de origine franceză și aparține cântecului Comme d’habitude (1967).
Parafrazându-l, pentru noi, voi scrie : WE DID IT OUR WAY !

Motto : “Înainte de a pleca din lumea asta trebuie să lăsați ceva...” Lucreția Moldovan, ȘIEU, 7/8 Mai, 2016, la aniversarea a 75 de ani de viață ai profesorului Mircea Bodea, aniversare care a fost sărbătorită și în Maramureș, la Șieu. Gazde au fost Lucreția și Constantin Moldovan.

β I.P.R.S. Băneasa, AMINTIRI
Acestea sunt amintirile mele coroborate cu ale colegilor care au fost alături de mine în ducerea la bun sfârșit a aceastei scrieri despre I.P.R.S. - Băneasa (Întreprinderea de Piese Radio și Semiconductoare alias Silicon Forest, - Băneasa), din Valea Siliciului (Silicon Valley) California și Belgia.
La scrierea și redactarea lucrării mi-a fost de mare ajutor Radu Coteț.
Ne-am propus să scriem :
- o versiune a MONOGRAFIEI în limba engleză,
- MONOGRAFIA I.P.R.S.,
- trei“anexe”: un glosar de prescurtări, Q vs. T și colecția pliantului BETA,
- fără trimiteri la subsolul pagini,
- fără bibliografie.
Trimiterile la textele aflate la subsolul paginii și notele bibliografice sunt toate menționate direct în text, în majoritatea cazurlor. Adică am scris necomform. Vezi pentru conformitate National Geographic, cartea despre Albert Einstein: “GENIUS a photobiography of ALBERT EINSTEIN“ publicată în 2005 de National Geographic și cartea “Albert Einstein omul mileniului II” autori Michael White, John Gribbin, - apărută în editura LIDER (București), în 2007, titlul original: “EINSTEIN a life in Science” - publicată în 1993.
Am preferat să evit a răsfoi cartea când o citești, adică: du-te la trimiterile de la subsol și citește cuvintele scrise cu litere mici, du-te la sfârșitul cărții pentru a citi referința bibliografică ...așa că am adoptat această idee care este folosită în cărțile menționate mai sus.
Am lucrat în I.P.R.S. peste 30 de ani în: secția de Germaniu și în secția de Circuite Integrate, apoi 15 ani în Santa Clara, CA, în proiectare mixed signal Bi-CMOS.
Titlul inițial al scrierii era VOLUMUL 5, și era inspirat din seria de 4 volume de CIRCUITE INTEGRATE LINIARE, apărute în Editura Tehnică, sub coordonarea profesorului Mircea Bodea (I.P.B. - U.P.B.) și Anton Vătășescu (I.P.R.S.). Colaborarea cu prof. Mircea Bodea a fost de lungă durată, fructuoasă și actuală. Veți găsi în această scriere, rebotezată, MONOGRAFIE citate din amintirile sale. Numele dânsului este menționat de aproximativ 105 ori în această MONOGRAFIE.
Am ales titlul de MONOGRAFIE inspirându-mă după titulatura adoptată de Liceul „Emanuil Gojdu” - din Oradea, pa care l-am absolvi în 1961, pentru a comemora aniversarea de 50 de ani și apoi aniversarea de 100 de ani (1919 - 2019). Această titulatură a fost adoptată și de prof. univ. dr.ing. Marius Guran când a publicat: MONOGRAFIA INFORMATICII DIN ROMANIA. Conform DEX și Dicționarului Enciclopedic, monografie: studiu științific amplu asupra unui subiect anumit, tratat detaliat și cvasiexhaustiv...
Această MONOGRAFIE se dorește a fi o sinteză a activității tehnice, profesionale de pioneriat care a condus la elaborarea volumelor amintite în cadrul lucrării și a întregii activități științifice a secțiilor de Diode și Tiristoare; Circuite Integrate, Tranzistoare și diode de semnal mic cu Siliciu și Condensatoare cu hârtie.
Amintesc aici, în ordine alfabetică, persoanele cu care am discutat pentru a scrie această MONOGRAFIE: Marius (Sică) Bădescu (✝), Nela Bădescu, prof. Mircea Bodea, prof. Constantin Bulucea, Octav Chirica, Valerică Cimpoca, Dumitru Cioacă, Radu Coteț, Dumitru Crăcea, Lucian Creangă, Petru Dan, Traian Despa, Tudor Dunca, Mircea Dușa, Ioan Farcaș, Geza Farkas, Ștefan Fleșaru (✝), Simion Filimon (✝), Traian Florescu, Magdalena Gheorghiță, Florin Hnatiuc, Nicolae Iosif, Eugen Lakatoș, Emil Lambrache, Anca Marinescu, Constantin Moldovan, Dan Mazilu, George Cornel Mânduțeanu, Adrian Sorin Năstase, Carmen Nan, Sorin Negru, Adrian Oanea, Alexandru Păunescu, Mihai Petrescu (✝), Alexandru Popa, Eugen Popa, Israel Rates, Rodica Savin (✝), George Simion, Liliana Staicu, Elisa Stoica, Mircea Stoica, Adrian Veron, Andreas Wild.
NOTĂ: Simion Filimon (✝) s-a stins din viață în munții Rodnei în 19 iulie 2019 în urma unui atac de cord. Marius Bădescu (✝)s-a stins din viață la vârsta de 81 de ani, în dimineața zilei de 1 Mai 2021.
Desigur sunt multe scăpări, mai corect omisiuni, în scriere. Scrierea se bazează exclusiv pe amintirile colegilor care au dorit să-și aducă contribuția la elaborarea MONOGRAFIEI. Amintirile celor care au dorit ca această scriere să aibă o valoare reală a istoriei I.P.R.S. sunt cuprinse în lucrare.
Din păcate nu am descoperit unde sunt depuse arhivele Cabinetului Tehnic pentru a solicita accesul la arhiva tehnică a I.P.R.S. Am găsit în schimb arhivele serviciului personal care sunt în comuna Roșu ! Acest srl taxează pentru un document (pentru dosarul de pensionare) un preț de 3 cifre ! adică de ordinul sutelor de lei! Cum de au ajuns la un srl din Roșu și nu la arhivele Statului! ... nu știu.
Abrevierea srl provine de la societate cu răspundere limitată.
Nu șterg cele scrise în paragraful de mai sus, dar voi adăuga un paragraf cu răspuns la întrebarea de mai sus legată de arhiva tehnică a I.P.R.S. Băneasa.
Acest mesaj l-am primit în februarie 2021de la Magdalena Gheorghiță:
Vreau să îți spun că toată documentația de la Cabinetul tehnic asta însemnând tot ce au gândit de-a lungul anilor inginerii din I.P.R.S. - Băneasa, adică dosare de omologare, STR-uri, Caiete de sarcini, Caiete de fabricație (calcuri), fluxuri tehnologice, norme de recepție pentru materiale au fost păstrate în ordine în dulapuri pâna în iarna lui 2008 când s-au încarcat (aruncate de la etaj!) intr-un camion pentru a fi duse la topit. Am asistat cu durere la această acțiune știind câtă muncă era inmagazinată acolo. Pentru că m-am nimerit din întâmplare acolo am reușit să salvez o parte din documentația secției noastre.
Așa că nu mai cauta în zadar ceva ce a fost topit demult.
De altfel directorul (conducerea) știe perfect despre asta. In primavara lui 2008 IPRS a intrat în insolvență (primul pas spre faliment), iar legea insolvenței cerea ca administrarea întreprinderii trebuie făcută de o firma de insolvență aleasă de AVAS, care era proprietarul Bănesei. Această firmă de insolvență era condusă de un domn Popescu; care a fost numit administrator special și care a avut această funcție până la vinderea IPRS și achitarea tuturor datoriilor. El semna totul. Așa că referitor la arhiva din comuna Roșu, probabil tot el a selectat firma care a preluat arhiva de personal.
Întrucât din insolvență nu prea își revine nimeni (un exemplu de firmă care și-a revenit este FLANCO) și Băneasa a făcut pasul spre faliment. De fapt, măsurile de restructurare au constat în reducerea pentru a nu știu câta oara a numărului de personal și doar atât.
Asta e ce știu eu, pentru că nu prea ni se spunea mare lucru.
Sper ca te-am lamurit.
Autor: Virgil Gheorghiu
  CUVINTE CHEIE: