DINCOLO DE EUROPA

  CUPRINS:
CUPRINS

1. Houston, Texas, 15-20 octombrie 1988 11
2. Beijing, 2 - 16 septembrie 1991 30
3. Japonia, 10 - 21 iunie 1999 56
4. Coreea de Sud (I), 2 iulie 2003-1 iulie 2004 83
5. Shanghai (din Coreea de Sud), 1-8 noiembrie 2003 113
6. Taiwan, 17 august 2004-30 august 2005 137
7. Sydney (din Taiwan, prin Hong Kong), 6-12 februarie 2005 160
8. Egipt (din Taiwan, cu escale in Malaezia), 18-28 februarie 2005 172
9. Insula Jeju, Coreea de Sud (din Taiwan), 30 august-4 septembrie 2005 196
10. Rio de Janeiro, 14-23 septembrie 2006 206
11. Israel, 9-16 noiembrie 2006 225
12. Mexic, 26 noiembrie-3 decembrie 2007 249
13. Tunisia, 21-25 martie 2011 268
14. Busan, Coreea de Sud, 7-14 septembrie 2012 282
15. India (prin Istanbul), 18-25 februarie 2013 300
16. Noua Zeelanda, 21 noiembrie-11 decembrie 2013 318
17. Africa de Sud, 28 ianuarie-6 februarie 2014 335
18. Dubai, My Love, Dubai, 20-23 noiembrie 2015 351
Anexa 1. Dan cu copiii lumii 367
Anexa 2. Frumusetile lumii in care traim 369
Anexa 3. Harta zborurilor intercontinentale ale lui DMS 371
  PREZENTARE:
Un spectaculos jurnal de calatorie ilustrat, semnat de Dan Mihai STEFANESCU

Daca pana in 1989 romanii stiau prea putin sau deloc despre ce inseamna sa calatoresti in strainatate, odata cu caderea regimului comunist de la Bucuresti a devenit posibila cunoasterea acelui spatiu interzis, aflat dincolo de hotarele tarii. Asa se face ca locuitori ai plaiurilor mioritice au ajuns sa strabata intregul mapamond, sa culeaga impresii de pe toate meridianele si sa contribuie activ la promovarea imaginii tarii noastre in lume. Unul dintre acestia este si Dan Mihai Stefanescu, autorul volumului „Dincolo de Europa”, care contine, asa cum afirma scriitorul insusi, „insemnari minutioase”, inmanunchiate intr-un adevarat „caleidoscop geografic si cultural”. „Incerc sa aduc un suflu nou, neobisnuit, atat pentru umanisti, cat si pentru realisti... Sunt atatea lucruri frumoase de vazut in lume”, spune acesta in deschiderea cartii.

Cercetator stiintific laureat cu Premiul Academiei Romane (Tensometria Marimilor Mecanice, 1991) si specialist recunoscut la nivel mondial (Springer Handbook of Force Transducers, 2011), dr. Dan Mihai Stefanescu construieste si reconstruieste in cartea sa, riguros si perseverent, dintr-o perspectiva obiectiva, texte bogate in informatii si ingloband imagini spectaculoase. Dovedind spirit de observatie de jurnalist, pe alocuri ironic, scriitorul reuseste sa reinventeze notele de calatorie, realizand o combinatie inedita de jurnal intim si ghid de calatorie universal. Participant la reuniuni stiintifice ale IMEKO (International Measurement Confederation) in calitate de reprezentant oficial al Romaniei, dar si de autor, a avut oportunitatea sa intre in contact cu medii culturale mult diferite de ale tarii noastre. Acest lucru i-a permis sa culeaga o multitudine de impresii, inedite pentru cititorii romani. Inspirat ilustrat cu imagini surprinse la fata locului, jurnalul de calatorie „Dincolo de Europa” ne incanta prin prospetime, ingeniozitate, originalitate si umor. Discursul natural confera o nota specifica de autenticitate, ce indeamna la o lectura atenta a minunatelor experiente pe care le-a trait autorul in diverse taramuri exotice din Asia, America, Africa si Oceania.

Ingemanand talentul de scriitor cu rigoarea cercetatorului stiintific, dr. Dan Mihai Stefanescu ne propune in cartea sa modele si fapte unice, reproducand cu maxima fidelitate experiente aflate la confluenta dintre estetic si extraestetic (aspecte sociale, politice, morale). Oprind clipa, scriitorul ne introduce intr-o lume mirifica, plina de suspans, ce se cere descoperita prin explorarea atenta a filelor de jurnal pe care ni le-a incredintat, consemnand atent si minutios specificul locurilor explorate in numeroasele sale calatorii. Spirit multidisciplinar, autorul culege informatii ce se refera deopotriva la istorie, geografie, religie si economie, domenii pe care le prezinta cu abilitate si usurinta. Inzestrat in acelasi timp si cu gandire practica, el reuseste sa educe prin reportajele sale conferenturistice, sa puna in valoare ambianta locurilor pe care le-a strabatut, oferindu-i, astfel, cititorului posibilitatea de a lua parte la spectacolul lumii si al vietii, asa cum curge el la mii de kilometri departare de Europa si, implicit, de Romania. Iata, spre exemplificare, cateva impresii din China: „Revad canalele, in lungul carora ‘rasar’ asezari din povesti, cu ‘arhitectura’ arhaica... O viata simpla si linistita, in care pescuitul este o ocupatie solitara si naturista. Cu 15 yuani am cumparat o acuarela portocalie (obsesia mea olandeza)...” Sau, prin descrierea gheiselor din Kyoto cu naturalete si empatie, autorul lasa impresia de continuator modern al romanului lui Pierre Loti „Doamna Crizantema”. Particularizarile se imbogatesc in acest mod prin nuante, dand senzatia de armonie. De altfel, in cartea „Dincolo de Europa”, materialul folosit de autor prinde forma si culoare tocmai datorita modului in care este lucrat, transformat, preschimbat din imagine culeasa la fata locului, in miscare, in comunicare. Pentru scriitor, interferenta dintre frumos si bine, dintre estetic si etic, dintre artistic si stiintific este o necesitate, care este rezolvata ingenios, cu sensibilitate si stil.

Echilibrul interior, masura, dar si deschiderea la nou sunt definitorii pentru Dan Mihai Stefanescu, toate acestea culminand intr-o sinteza de impresii si reactii afective, captivante pentru cititorii de pretutindeni. Imbinand satisfactia calatoriilor cu programul stiintific, autorul scrie sub forma unei marturii la persoana intai, avand ca elemente definitorii simplitatea si firescul. Coloratura optimista a cartii, pitorescul imaginilor, exuberanta si verva naratiunii reprezinta amprenta specifica a autorului. Obiceiurile, conceptiile din acele parti ale lumii vizitate de scriitor, dar si descrierile, care sugereaza coloritul si climatul local, portretele, detaliile, asa cum sunt ele prezentate, reconstituie si pun in lumina un intreg univers, viata in sine, asa cum se desfasoara ea departe de cadrul mioritic. O descriere de natura aminteste de romantismul lui Heinrich Heine in „Icoane de calatorie”: „Ma bucur de farmecul mediteranean: soarele lenevos din martie, briza usoara, nisipul fin si cerul albastru din ilustratele italiene.”

Monumentala ca viziune, cartea ar putea avea subtitlul „Cum arata lumea vazuta de un roman deloc sarac cu duhul”. Scriitorul are capacitatea de a sumariza narativ si descriptiv elementele definitorii ale culturii in mijlocul careia se afla la un moment dat. De pilda, „experienta asiatica este extrem de complexa si te obliga la tactici adecvate; pe fondul unei rezistente (si rabdari) deosebite trebuie sa-ti rafinezi inteligenta de felina.” Unificat si consolidat prin ceea ce Tudor Vianu, in „Arta prozatorilor romani”, numeste „functia sociala si estetica a artei”, jurnalul de calatorie semnat de Dan Mihai Stefanescu ne prezinta intr-un mod inedit, pozitiv si hatru, din care razbate si iubirea de oameni, imaginea coexistentei umane, exprimata printr-un singur cuvant: „internationalizare”. Concret, autorul tine sa precizeze: „Internationalizarea la nivel omenesc este cel mai frumos reflectata de portretul Narei - nu este vorba de vechea capitala japoneza, ci de colega mea de la Metrologia din Mongolia, una dintre cele mai vechi tari comuniste”. „Configuratia internationala” in care evolueaza autorul reportajelor conferenturisitice ilustrate contureaza si aseaza reperele spatiale si temporale ale lucrarii si reprezinta, totodata, liantul si factorul de echilibru, aceasta in conditiile in care isi da seama ca sta in puterea sa sa caute mereu si mereu alte locuri, ajungand astfel la noi vise implinite. „Se zice ca fiecare are o America a lui, asa incat nu ma sfiesc sa va prezint o viziune proprie”, iata o posibila definitie a lumii, asa cum ne-o infatiseaza scriitorul in cartea sa, „Dincolo de Europa”.

Intensitatea relatarii da senzatia unei continue forte de regenerare, iar starile, emotiile si trairile sufletesti prin care trece cel ce a scris sunt simbolic si spontan transpuse in aceasta declaratie: „Imi dau seama ca am jucat intr-un palpitant film de aventuri, pastrand si rolul de martor ocular si cultivand atributul de scriitor in cel mai propriu sens al cuvantului: cel care scrie, desigur in beneficiul tuturor.” Pulsatia vietii, misterul si frumosul, simfonia emotiilor descrise de Dan Mihai Stefanescu vibreaza armonios de la un capat la altul al volumului care ii poarta semnatura. O adevarata sinteza de confluente literare si stiintifice, cartea sa prezinta lumea vazuta de un roman luminat, deschis la nou, a carui expresie creatoare isi gaseste implinirea in acest spectaculos jurnal de calatorie.

Corina Diamanta LUPU
9 mai 2017

Avand multiple calitati care ma leaga de autorul acestei lucrari - colaborator la Societatea Romana de Masurari (din 1990), conducatorul sau de doctorat (1999), coautor la mai multe lucrari publicate, consultant permanent la elaborarea monografiei „Handbook of Force Transducers” (Springer Verlag, 2011, 642 pagini, o lucrare de referinta, unica in domeniu, care l-a facut celebru pe autor in lumea specialistilor), traducator in engleza al prezentei carti - intr-un cuvant, adevarat mentor al lui DMS, risc sa fiu considerat subiectiv atunci cand comentez acest jurnal de calatorie ilustrat. Cartea sa, „Dincolo de Europa”, reflecta - pe langa competenta in plan stiintific si ingineresc - un talent deosebit si ca narator, observator fin si comentator / reporter. Ea va ramane pentru posteritate ca un document valoros, marturie a unor realizari de inalt nivel in tarile vizitate si, in acelasi timp, a unei contributii romanesti remarcabile in literatura universala. Se cuvin calde felicitari domnului Dan Mihai Stefanescu!

Prof. dr. ing. Aurel MILLEA

Manifestari stiintifice oglindite in reportajele ilustrate ale dr. ing. Dan Mihai Stefanescu

1) XI IMEKO World Congress, jointly with ISA Conference and Exhibition Instrumentation for the 21st Century, Houston, Texas, USA, 16-21 Oct. 1988.

2) XII IMEKO World Congress Unity, Friendship, Progress, Beijing, China, 5-10 Sep. 1991.

3a) Pre-congress IMEKO XV: Topical Workshop Virtual Reality and Advanced Human-Robot Systems (ISMCR`99), Tokyo, Japan, 10-11 June 1999.

3b) XV IMEKO World Congress Measurement to Improve the Quality of Life in the 21st Century, Osaka, Japan, 13-18 June 1999.

3c) Post-congress IMEKO XV: International Workshop Advances in Measurement Science, Kyoto, Japan, 20-21 June 1999.

4) Visiting Researcher, Force Measurement and Evaluation Laboratory, Division of Physical Metrology, Korea Research Institute of Standards and Science, Daejeon, July 2003-June 2004.

5) 6th Asia-Pacific Symposium Measurement of Mass, Force and Torque (APMF 2003), Shanghai, China, 3-6 Nov. 2003.

6) Visiting Researcher, Mechanical Measurement Laboratory, Center for Measurement Standards (National Institute of Metrology), Hsinchu, Taiwan, R.O.C., Aug. 2004-Aug. 2005.

7) 3rd IFAC Symposium Mechatronic Systems, Sydney, Australia, 6-8 Sep. 2004. (Nota autorului: Vizita efectuata ulterior, cu ocazia Anului Nou Chinezesc 2005.)

8) 19th IMEKO TC-3 International Conference Force, Mass and Torque Measurements: Theory and Application in Laboratories and Industries, Cairo, Egypt, 19-23 Feb. 2005.

9) 7th Asia-Pacific Symposium Measurement of Mass, Force and Torque (APMF 2005), Jeju Island, Republic of Korea, 30 Aug.-3 Sep. 2005.

10) XVIII IMEKO World Congress Metrology for a Sustainable Development, Rio de Janeiro, Brazil, 17-22 Sep. 2006.

11) 3rd International Conference on Metrology: Trends and Applications in Calibration and Testing Laboratories, Tel Aviv, Israel, 14-16 Nov. 2006.

12) IMEKO TC-3 International Conference Cultivating Metrological Knowledge, Merida, Mexico, 27-30 Nov. 2007.

13) 8th International Multi-Conference Systems, Signals and Devices, Sousse, Tunisia, 22-25 March 2011.

14) XX IMEKO World Congress Metrology for Green Growth, Busan, Republic of Korea, 9-14 Sep. 2012.

15) 8th International Conference Advances in Metrology, New Delhi, India, 21-23 Feb.
2013.

16) 7th International Conference Sensing Technology, Wellington, New Zealand, 3-5 Dec. 2013.

17) IMEKO 22nd TC-3, 12th TC-5 and 3rd TC-22 International Conferences, Cape Town, Republic of South Africa, 3-5 Feb. 2014.

18) International Conference Sensors Engineering and Electronics Instrumental Advances (SEIA 2015), Dubai, UAE, 21-22 Nov. 2015.
  PREFATA:
  CUVINTE CHEIE: