MINERITUL ÎN CONTEXTUL DEZVOLTĂRII DURABILE A ROMÂNIEI

  CUPRINS:
1. EXPLOATAREA SUBSTANTELOR MINERALE UTILE SOLIDE PE TERITORIUL ROMANIEI 15
2. MINERITUL ROMANESC IN ULTIMII 25 ANI DE ACTIVITATE 32
3. CONCLUZII SI PROPUNERI 52
BIBLIOGRAFIE 60
  PREZENTARE:
Prezenta lucrare a fost elaborata utilizand informatiile si sugestiile furnizate de catre colaboratorii de o notorietate recunoscuta din domeniul mineritului romanesc, prezentati in cele ce urmeaza in ordine alfabetica:
- Conf. dr. ing. Viorica CIOCAN - Compania Nationala a Uraniului - Bucuresti
- Ing. Sorin GAMAN - Ministerul Economiei - Ministerul Energiei
- Prof. dr. ing. Mircea GEORGESCU - Complexul Energetic Hunedoara - Compania Huilei Petrosani
- Dr. ing. Ovidiu GILCA - Ministerul Economiei
- Ing. Stefan GHIOC - Complexul Energetic Oltenia - Targu Jiu
- Ing. Simion GURGU - Intreprinderea Miniera Anina
- Dr. ing. Emil HUIDU - Complexul Energetic Oltenia - Targu Jiu
- Dr. ing. Gheorghe IORDACHE - S.C. Bucovina Min S.A. - Vatra Dornei
- Ing. Ioan NICOARA - Intreprinderea Miniera Dobromin - Constanta
- Ing. Aurel PANTEA LAZAR - S.C. Remin S.A. - Baia Bare
- Ing. Viorel STOICA - Zona Banat
- Dr. ing. Tiberiu TROTEA - Complexul Energetic Oltenia - Targu Jiu
- Ing. Grigore VERDES - S.C. Minvest S.A. - Deva
DESPRE AUTORI:
Prof. univ. dr. ing. Dumitru FODOR - Dr. H.C. Este absolvent al Institutului de Mine din Petrosani, promotia 1961. De la absolvirea facultatii, activeaza in cadrul catedrelor de specialitate ale Institutului de Mine din Petrosani (astazi Universitatea din Petrosani) si in unitati productive din Valea Jiului, Oltenia si Muntii Apuseni. Face o serie de stagii si vizite de documentare in unitati de invatamant, cercetare, proiectare si productie din tara si strainatate, fapt ce i-a permis sa cunoasca foarte bine, in diferite etape, problemele majore ale mineritului din Romania si din multe tari ale lumii. Prof. univ. dr. ing. Dumitru Fodor este specialist de marca in probleme de: Mecanica rocilor si pamanturilor; Exploatarea in subteran si la suprafata a zacamintelor de substante minerale utile; Explozivi industriali si tehnica folosirii lor si Tehnologii speciale si neconventionale aplicate in minerit. Este conducator de doctorat, membru al mai multor societati si asociatii stiintifice din tara si din strainatate si membru titular al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania. A elaborat singur sau in colaborare peste 30 de tratate, carti si manuale de specialitate si peste 200 de lucrari stiintifice, publicate in reviste de specialitate din tara si din strainatate sau sustinute la sesiuni stiintifice si congrese nationale si internationale. A rezolvat pentru industrie, pe baza de contract, peste 120 de lucrari stiintifice si a facut parte din colectivele de expertizare a studiilor si proiectelor de punere in exploatare a unor mari zacaminte de substante minerale utile din tara si strainatate. Participa si sustine o serie de lucrari, reprezentand Romania la Congresele Mondiale Miniere de la Bucuresti, Istambul, New Delhi, Beijing, Madrid, Sofia, Las Vegas, Teheran, Cracovia si Montreal. A contribuit la pregatirea a peste 50 de promotii de ingineri in domeniul mineritului si a detinut functii de raspundere in diverse organisme la nivel national si la Institutul de Mine din Petrosani, printre care si cele de prorector si rector, timp de 14 ani. Pentru munca depusa si rezultatele obtinute a primit o serie de premii, ordine si medalii, printre care: Ordinul Muncii cl. III, Ordinul National pentru Merit in Grad de Cavaler, Premiul „Opera Omnia“ pentru intreaga activitate de cercetare stiintifica, Premiul National al Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania. In prezent este profesor consultant la Universitatea din Petrosani, conducator de doctorat, presedinte al Comitetului National Minier Roman si membru activ al Comitetului Mondial Minier.
Dr. ing. Gavril BAICAN a absolvit Institutul de Mine din Petrosani in anul 1965. In perioada 1966 - 1978 a lucrat la Intreprinderea Miniera Voivozi - Bihor, unde intre anii 1971 si 1978 a ocupat functia de director. Dupa transferul la Combinatul Minier Oltenia in decembrie 1978, a ocupat diferite functii de raspundere: director tehnic, director general la Intreprinderea Miniera Jilt (1979 - 1990), inginer sef, director general al Sucursalei Miniere Rovinari (1991 - 1994), director general al Regiei Autonome a Lignitului Oltenia - Tg. Jiu (1994 - 2001). In perioada noiembrie 2001 - februarie 2005 a indeplinit functia de secretar de stat la Ministerul Economiei si Resurselor. Intre 2005 si 2013 a avut functia de coordonator tehnic al Unitatii de Management a Proiectului din subordinea Ministerului Economiei. De la 22 martie 2013 pana la 31 martie 2015 a fost consilierul personal al ministrului Energiei si ulterior al Economiei. In anul 1998 a sustinut public teza de doctorat cu titlul „Contributii la dezvoltarea tehnologiilor de exploatare a stratelor de lignit situate in conditii hidrogeologice grele”. Solutiile tehnologice propuse in teza de doctorat au fost aplicate cu succes la extragerea rezervelor stratelor de lignit 5 si 6 din carierele Rosia de Jiu si Pesteana Nord, rezerve care erau prevazute a fi abandonate. In activitatea de conducere si-a concentrata atentia asupra solutiilor de modernizare a tehnologiilor de extractie, cresterea capacitatilor de productie, imbunatatirea securitatii muncii in subteran si cariere, eficientizarea economica a activitatilor de extractie, reconstructia ecologica a zonelor afectate de activitati miniere. Autor si coautor la un numar de peste 40 de lucrari, dintre care un manual de sinteza, 29 de articole publicate in reviste de specialitate, precum si 22 de lucrari prezentate la simpozioane si congrese. Detine 2 brevete de inventii si 2 de inovatii. A fost presedintele Patronatului Minier din Romania in perioada 1995-2001.
Dr. ing. Ioan Calin Vedinas a absolvit in anul 1991 Institutul de Mine din Petrosani - Facultatea de Mine, obtinand diploma de ,,Inginer de mina”. Din anul 2009 este doctor in stiinte ingineresti, titlu obtinut la Universitatea din Petrosani in domeniul Mine, Petrol si Gaze - specializarea „Exploatari miniere subterane si la suprafata”. A obtinut in anul 1993 specializarea de „Manager operativ” in cadrul Institutiei de invatamant ,,ERASMUS” - Bucuresti, iar din 2008 este atestat de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale ca „Expert - cu competenta tehnica si profesionala de a executa, coordona si expertiza lucrari miniere”. Dupa absolvirea facultatii in 1991 s-a angajat la Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului „Minvest” S.A. - Deva, Filiala „Certej” S.A., unde a debutat ca inginer minier stagiar, trecand succesiv prin mai multe functii, ocupand in cele din urma functia de sef Birou Tehnic - Productie, unde a coordonat activitatea tehnica si de productie a carierelor, minelor subterane si a uzinelor de preparare. In cursul anului 2007 a activat ca specialist tehnic minier la Unitatea de Management a Proiectului - Componenta „D”, arondata la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale. Aici s-a ocupat de implementarea si coordonarea proiectelor miniere pentru executia lucrarilor de punere in siguranta si de reducere a riscurilor la iazurile de decantare miniere, existente in Bazinul Tisei - Romania, finantata prin Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). De la sfarsitul anului 2007 si pana in prezent activeaza in cadrul companiei miniere S.C. Deva Gold S.A. unde se ocupa de proiectarea, avizarea si implementarea proiectelor miniere pe care unitatea le promoveaza. In perioada de dupa absolvirea facultatii a elaborat, ca autor si coautor, peste 30 de referate si studii de specialitate miniera publicate in reviste din Romania sau prezentate cu ocazia unor sesiuni stiintifice si congrese miniere din tara si din strainatate si a fost coautor la elaborarea unei carti cu specific minier. Pe langa activitatea profesionala, activeaza in cadrul Asociatiei Profesionale „Muntii Apuseni” impreuna cu un numeros grup de specialisti geologi, minieri, preparatori, ecologisti si cadre universitare din toata tara, militand pentru repornirea mineritului metalifer, dezvoltarea moderna a industriei extractive (mine, petrol, gaze) si promovarea unei legislatii miniere bine ancorate in realitate, care sa satisfaca deopotriva atat necesitatile Statului Roman cat si ale companiilor de profil.
Dr. ing. Ervin Robert MEDVES a absolvit cursurile Institutului de Mine din Petrosani, Facultatea de Mine, in anul 1993, si a obtinut titlul stiintific de doctor inginer in specialitatea Mecanica rocilor, pamanturilor si constructii subterane, la Universitatea Tehnica din Petrosani. Dupa absolvirea cursurilor universitare a lucrat si a ocupat diverse funtii: incepe ca cercetator stagiar la ICEMIN - Bucuresti (1973), continua ca cercetator stiintific la ICPMSN Cluj-Napoca (1973 - 1074), inginer proiectant, sef proiect complex, specialist CTS la ICPILA - Bucuresti (1975 - 1983), cercetator stiintific principal gr. III si II in Laboratorul de Cercetari Geomecanice Bucuresti, ICITPML Craiova (1983 - 1990), cercetator stiintific principal gr. II si I, sef sectie si sef divizie cercetare la IPROMIN - Bucuresti (1990 - 1999), cercetator stiintific principal gr. I, director general, la ERM - Engineering and Rock Mechanics, Bucuresti (1999 - 2001), consilier cu probleme ecologice in MIR - DCCPESM (2001 - 2003), director coordonator al Grupului de Coordonare pentru Inchiderea si Ecologizarea Minelor (CGMC), din MEC - DGRM (2003 - 2004), director al DDIP la S.C. CONVERSMIN S.A. - Bucuresti (2004 - 2005), specialist tehnic pentru protectia mediului in cadrul UMP - MECMA, pentru proiecte finantate de Banca Mondiala (2005 - 2013); cercetator stiintific principal gr. I la INCD, pentru Metale si Resurse Radioactive (2013 - 2014). Desfasoara activitate didactica in calitate de profesor in cadrul Universitatii Bucuresti, Facultatea de Geologie si Geofizica, titular al cursului de masterat „Reabilitarea mediului in zonele exploatarilor miniere” (2010 - prezent), membru in peste 50 de comisii de doctorat din cadrul Universitatilor din Petrosani, Bucuresti, „Al. I. Cuza“ din Iasi, „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca, „Politehnica“ din Bucuresti, lector formator in cadrul CPPI - Busteni, pentru activitatile de inchiderea si ecologizarea minelor si carierelor (2003 - 2014). Este autor si coautor al unui numar de peste 200 de lucrari stiintifice, dintre care: 2 manuale de sinteza; 27 de articole publicate in reviste din tara si din strainatate; 21 de lucrari prezentate la manifestari stiintifice internationale si 46 la cele nationale; peste 95 de lucrari de cercetare (din domeniile minier, constructii civile, hidrotehnice, transporturi etc.); peste 50 de proiecte in domeniul exploatarii si prepararii primare ale s.m.u.; 3 brevete de inventie si 2 inovatii; peste 30 de acte normative/ proceduri de lucru si legislative.
  PREFATA:
Scopul materialului de fata este acela de a analiza s i arata care este situatia reala a mineritului romanesc in urma restructurarilor suferite in ultimii 25 de ani si de a sustine necesitatea revigorarii si chiar dezvoltarii, in functie de cerintele activitatilor de extragere si valorificare, in folosul economiei nationale, a substantelor minerale utile din subsolul tarii. De-a lungul timpului mineritul si-a adus pe deplin contributia la dezvoltarea economiei nationale, atat prin furnizarea de materii prime minerale necesare dezvoltarii diferitelor ramuri industriale, cat si ca promotor a noilor tehnici si tehnologii. Factorii de decizie, trebuie sa fie informati si sa inteleaga problemele deosebit de complexe ale activitatilor din domeniul extractiv si rolul important pe care acesta poate sa-l joace, in obtinerea unei cresteri economice durabile a tarii. Datorita contextului general al economiei romanesti din ultimele doua decenii si jumatate (1990 - 2015), prin care cerintele beneficiarilor (consumatorilor) produselor miniere au scazut foarte mult, pana la disparitie, s-au produs transformari majore in mineritul romanesc, de readaptare, prin reorganizari, restructurari, concesionari si mai ales prin incetarea activitatilor miniere (mine, cariere si anexele tehnologice aferente) cu efecte negative majore asupra economiei si vietii sociale a intregii tari. Nu s-a facut pana acum nici o analiza in noul context tehnico - economic (ex. cerinte de eficienta economica, noile reglementari de protectia mediului, existenta sectorului privat, evolutiile in tehnicile si tehnologiile de extragere si prelucrare, etc.) national si international, care sa aiba ca scop stabilirea masurilor necesare de urmat pentru identificarea si repunerea in functiune a acelor obiective miniere care pot fi aduse la parametrii corespunzatori de dezvoltare durabila. Consideram ca a venit momentul ca prin politicii si strategii tehnice corespunzatore sa fie stabilite masurile corective necesare, pe termen mediu si lung. In prea multe situatii, in ultimii 25 de ani, se poate constata o necorelare importanta dintre noul cadru legislativ si structura economica si organizatorica din domeniul mineritului romanesc. Revigorarea industriei si economiei in ansamblu, trebuie sa fie o prioritate a Guvernului, pentru ca au fost puternic afectate de masurile politice si economice luate, in multe cazuri, prin analize tehnico-economice si sociale nefundamentate. Romania detine suficiente resurse de substante minerale utile, care pot sa constituie o garantie pentru satisfacerea cerintelor de dezvoltare in viitor, pe termen mediu si lung, prin utilizarea unor tehnologii moderne de extragere si prelucrare. Trebuie insa dusa o politica de valorificare rationala a rezervelor, avand ca principal scop armonizarea dintre dezvoltarea economica si cea sociala a zonelor miniere. Romania este una din tarile Uniunii Europene, care poate sa-si asigure in mare masura resursele necesare de materii prime minerale pe termen mediu si lung, in conditiile aplicarii unor politici si strategii nationale corecte. Credem ca va trebui sa dezvoltam industria extractiva pe alte principii si cu tehnologii cu totul s i cu totul noi. Mineritul este un factor de prima marime in sustinerea cresterii economice. Mineritul reprezinta un sector cheie pentru relansarea economiei. O valorificare corecta a resurselor minerale contribuie la dezvoltarea tarii si genereaza beneficii pentru intreaga societate. Se impune ca in cazul produselor miniere neenergetice din Romania, sa fie dezvolte cicluri complete de extractie - preparare - prelucrare. O remarca speciala pentru minereurile neferoase care in prezent sunt valorificate la export sub forma de concentrate, ne fiind parcurse ciclurile complete de prelucrare metalurgica (ex. cupru, aur, argint , etc.)
Consideram ca, in perioada urmatoare, pentru a revitaliza mineritul, este necesara elaborarea unei strategii a industriei miniere care sa promoveze si sa consolideze in mod special urmatoarele aspecte: - rolul statului roman, de reglementare si promovare a mineritului in care acesta sa i si exercite mai hotarat pozitia de proprietar al resurselor minerale prin instituirea unui sistem stabil, competitiv si echilibrat de taxe si redevente; - rolul companiilor private in promovarea proiectelor, asigurarea finantarii si managementul activitatilor miniere, cat si de asumare a tuturor responsabilitatilor care le revin odata cu obtinerea licentelor de exploatare.
Este evident ca, doar printr-o astfel de strategie, mineritul poate sa devina eficient pentru stat si comunitatile miniere si deopotriva atractiv pentru investitori, si sa conduca la o dezvoltare durabila si sustenabila a Romaniei, fiind pe drept considerat ca „motorul economiei nationale”.
Autorii
  CUVINTE CHEIE: