INGINERI EPIGRAMISTI

  CUPRINS:
  PREZENTARE:
  PREFATA:
Ideea unei antologii dedicata epigramistilor de formatiune tehnica nu este noua.

In anul 1998, Valerian Lica a publicat antologia „Ce-mi sopteste mie muza”, cu subtitlul „Ingineri si tehnicieni romani epigramisti”. Sunt inclusi 80 de autori, precizandu-se localitatea de domiciliu, anul nasterii, profesia (inginer, tehnician si altele asimilate) si un numar de 2-10 epigrame.

In anul 2001, Elis Rapeanu a publicat antologia „Inginerii in familia epigramistilor”, sub egida Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania. Sunt inclusi 78 de autori, cu date biografice, sinteza activitatii epigramatice si 6 epigrame (cu cateva exceptii). Dintre acestia, 46 de auto ri sunt ingineri si tehnicieni, iar 32 sunt profesori, juristi, medici etc.

Beneficiind de generoasa oferta a A.G.I.R., Nelu Vasile si Viorel Martin si-au propus sa publice, in anul 2012, o antologie care sa cuprinda toti creatorii de gen cunoscuti la aceasta data in domeniu, incluzand in lucrarea lor nu mai putin de 192 de autori: 108 ingineri, 7 subingineri, 61 tehnicieni, 11 maistri si 5 muncitori cu pregatire tehnica. Pentru fiecare sunt prezentate datele biografice, sinteza activitatii epigramatice si 2-6 epigrame sau catrene epigramatice. In total sunt publicate 801 catrene.

Pentru documentarea lucrarii, autorii au folosit toate sursele posibile: carti si reviste tiparite, internet etc. Am adresat epigramistilor in viata scrisori sau mesaje prin internet si am revenit, dupa caz, prin telefon, iar in cazul celor disparuti s-a apelat pe cat posibil la familii si/sau prieteni. Nu in toate cazurile am gasit solicitudinea la care ne asteptam, unele fise de prezentare ramanand incomplete; le multumim insa tuturor deopotriva pentru ca ne-au ajutat sa intelegem mai bine lumea in care traim.

Doar patru dintre autorii identificati de catre antologatori au ramas in afara volumului, trei pentru ca nu s-au putut gasi cel putin doua catrene publicabile, iar unul pentru ca asa a dorit respectivul.

De precizat ca in cazul cadrelor militare, carora Grig M. Dobreanu le-a dedicat o antologie proprie in anul 2010, au fost luati in calcul doar cei care, in afara scolii de ofiteri, au absolvit si o facultate tehnica.

Nelu Vasile si Viorel Martin aduc calduroase multumiri conducerii Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania, personal Domnului Presedinte Dr. Ing. Mihai Mihaita, fara implicarea carora n-ar fi fost posibila aceasta aparitie editoriala.

Multumiri li se cuvin, de asemenea, tuturor celor care, sub o forma sau alta, ne-au ajutat in documentarea lucrarii, iar numarul lor nu este mic, de aceea nu-i nominalizam, pentru a nu omite pe cineva. Le dorim sanatate deplina, bucurii si impliniri in viata, inspiratie in activitatea literara si nutrim convingerea ca se vor bucura, deopotriva cu autorii, de aceasta tiparitura.

Pe cei care vor gasi unele neconcordante in actuala antologie, ii rugam anticipat sa acorde intelegerea cuvenita celor doi autori, care pot fi banuiti doar de greseli involuntare. Am infaptuit aceasta lucrare cu ganduri la fel de limpezi ca apele cristaline ale Gilortului, care ne-a inspirat pe amandoi deopotriva, cand am purces la acest anevoios drum, la capatul caruia am ajuns, credem, cu bine!

Planeta se grabeste, lumea este in continua miscare. Epigrama... la fel. Multi prieteni de-ai nostri, epigramisti, s-au dus in eternitate. Prin aceasta carte vrem sa aducem un omagiu epigramistilor ingineri de astazi si o frumoasa aducere aminte pentru epigramistii ingineri de ieri. Am incercat ca aceasta carte sa fie exhaustiva, sa adune intre coperti pe toti epigramistii ingineri, de ieri si de azi, cu cat mai multe date, sa fie ca o oglinda a creatiei si personalitatii lor. Dar, totodata, un punct de plecare pentru cercetatorii si antologatorii de epigrama care vor veni dupa noi.

Lectura placuta!

Nelu Vasile and Viorel Martin
  CUVINTE CHEIE: