Pestele - aliment functional

  CUPRINS:
  PREZENTARE:
  PREFATA:
Lucrarea ``Pestele - aliment functional`` reprezinta o contributie modesta,
dar semnificativa la completarea literaturii de specialitate, intr-un domeniu, caruia,
pe plan mondial i se acorda o deosebita importanta, avand in vedere contributia
vietuitoarelor marine si in special a pestelui la hrana omului.

Acvacultura a reprezentat in Romania inainte de 1989, atat din punct de
vedere al cercetarii stiintifice cat si al productiei piscicole „o avere” importanta
pentru Statul Roman, insa din pacate aceasta ramura atat de importanta a
decazut treptat astazi, populatia din Romania consumand in cea mai mare parte
peste din import, asa cum s-a intamplat cu fructele si legumele.

De ce oare trebuie sa devenim o piata de desfacere pentru tarile UE ! De
ce sa fim nevoiti sa ne hranim cu ce ne vand tarile UE, cand pamantul acestei
tari este atat de darnic, daca este bine lucrat ! Totul este sa vrem
si sa transformam aceasta tara intr-un adevarat „corn al abundentei”.

In lucrarea noastra s-a pus accent pe criteriile de clasificare a pestilor, pe anatomia si fiziologia acestora, pe nutritia pestilor (proteine, lipide, vitamine, saruri minerale) pe corelatia dintre nutritie si starea de sanatate a pestilor, metabolismul pestilor cu cele doua laturi ale acestuia (anabolism, catabolism), pe locomotia pestilor si modul de oxigenare. Un rol deosebit s-a acordat factorilor care influenteaza dieta diferitelor specii de pesti si pe alimentatia pestilor in diferite stadii de dezvoltare. O buna parte a lucrarii este destinata acvaculturii diferitelor specii de pesti (salmonide, tilapia, ciprinide, somon de canal,
crustacee).

S-a tratat pestele ca un aliment functional tinand cont de continutul acestuia in substante biologic active (acizi) grasi 3, calciu, seleniu, vitamine printre care B12 si D3.
Ca aliment s-a acordat o deosebita atentie biochimiei pestelui postpescuire, modificarilor bacteorologice a carnii de peste, modificarile de calitate si durata de viata a pestelui pastrat in stare racita. Asigurarea calitatii pestelui este o problema vitala pentru pescuitorii si procesatorii de peste, dar si pentru consumatorul de rand, iar metodele de pastrare a pestelui intereseaza de la pescuitor la consumator avand in vedere gradul mare de alterare a acestei materii prime.

Aprecierea calitatii pestelui reprezinta un capitol important din lucrare cu referire la aprecierea senzoriala, folosirea metodelor fizice chimice si biochimice, determinarea bacteriilor patogene, a virusurilor ce se pot transmite la om prin consum de produse pescaresti. Sunt prezentati si contaminantii chimici care se pot gasi in peste si produsele din peste.

Noi consideram ca aceasta lucrare de mare amploare va fi bine primita de specialistii din industria alimentara, de distribuitorii de peste si produse pescaresti, de producatorii indigeni de peste in ferme specializate, de studentii din domeniul industriei alimentare, de nutritionisti si de medicii veterinari.

Eventualele semnalari negative vor fi bine receptionate de autori pentru
indreptarea erorilor in editiile viitoare.

Pe aceasta cale, multumesc Editurii AGIR pentru efortul depus de a edita o carte de inalta tinuta stiintifica, dar si colaboratorilor mei (dr. ing. Alexandru STOICA, dr. ing. Elena BARASCU, dr. ing. Sorin Stratila DORIN), care au depus un efort stiintific deosebit pentru realizarea lucrarii. Multumim si cititorilor care vor avea curiozitatea sa cunoasca o fauna interesanta care populeaza apele interioare, dar in special cele marine si oceanice si care se constituie ca o sursa de hrana uriasa daca vom sti sa facem un pescuit rational si sa aparam apele interioare, marile si oceanele, de cel mai teribil dusman al acestora - poluarea
realizata de omul avid de a castiga din ce in ce mai mult, uitand ca orice resursa
isi are si sfarsitul.

(Coordonator lucrare, Prof. dr. ing. Constantin BANU, Membru corespondent al
Academiei de Stiinte Agricole si Silvice).
  CUVINTE CHEIE: