EXPERIENȚE DIN ACTIVITATEA DE GOSPODĂRIRE A APELOR

  CUPRINS:
CUPRINS

Prefata 7
I. Repere din proiectele de asistenta tehnica internationala in gospodarirea apelor 11
II. Combaterea inundatiilor 23
III. Consideratii asupra proiectului de irigare a Baraganului 31
IV. Consideratii asupra amenajarii Dunarii inferioare 41
Postfata 70
  PREZENTARE:
Proiectele de amenajare/gospodărire a cursurilor de apă vizează obiective/folosințe multiple - combaterea inundațiilor, irigații, alimentări cu apă, hidroenergetice, piscicole, ecologice, turism/agrement. Adesea, aceste obiective specifice nu sunt pot fi atinse simultan. Fiecare folosință are mai mulți susținători cu interese particulare. (...) Evaluările realizate după finalizarea lucrărilor și după ani de folosință vor releva consecințe care nu au fost incluse în fundamentarea investiției. Cel mai adesea, cauzele constau în evaluarea incompletă a riscurilor endogene și exogene, de care ale căror consecințe se face responsabil proiectantul, și incertitudinile sistemice (ale mediului socio-economic în ansamblu) sau nesistemice (ale lucrărilor de amenajare a cursului de apă) de care proiectantul nu poate fi făcut responsabil și pentru care trebuie practicate strategii adaptive care presupun monitorizarea permanentă a lucrărilor. Executarea unor lucrări hidrotehnice pe cursurile de apă are adesea consecințe pentru cei din aval. Dar, chiar în absența unor astfel de lucrări, folosirea excesivă a debitelor de apă de către cei din amonte, îndeosebi în perioadele cu precipitații scăzute, poate fi sursa unor nemulțumiri, proteste viguroase ale celor din aval. Apare nevoia unor negocieri între părți, care nesoluționate amiabil, au condus la arbitraje internaționale și, așa cum istoria o confirmă, chiar la conflicte în care s-a apelat la forță. Încă o dată se confirmă îndemnul de „a gândi global și a acționa local“. Nu suntem singuri pe planetă și binele trebuie să fie comun!
DESPRE AUTOR

Dr. ing. Andrei Filotti, n. 27 octombrie 1930, Bucuresti, este absolvent al Facultatii de Energetica din Institutul Politehnic Bucuresti cu specializare in hidroenergetica si gospodarirea apelor, promotia 1952 (studii finalizate cu diploma de merit), Cercetator la ISPE, inginer-sef al Institutului pentru Planuri de Amenajare si Constructii Hidrotehnice (IPACH) si al Institutului de Cercetari si Proiectari pentru Gospodarirea Apelor (ICPGA), el se afirma in tara, prin solutiile novatoare pe care le aduce in gospodarirea apelor. In anul 1968 efectueaza un stagiu de specializare la Centre International de Stages din Paris, iar in anul 1971 isi sustine teza de doctorat tratand o problema de mare interes: „Aplicatiile calculatoarelor electronice in gospodarirea apelor“, un concept pe care-l va promova in proiectele sale viitoare, cu solutii novatoare pentru acei ani si devenite astazi uzuale in politica gospodaririi apelor. Faptul ca in comisia de doctorat figurau personalitati consacrate in domeniul hidrotehnicii: acad. Dumitru Dumitrescu, Dorin Pavel, Stefan Zarea, George Ciucu dovedeste deschiderea lui Andrei Filotti fata de noi principii de tratare in gospodarirea apei, anticiparea capacitatii sale stiintifice de a dezvolta solutii novatoare. In studiul bazinelor hidrografice este coordonatorul lucrarilor ce vizeaza apele bazinul Siret, iar apoi este coordonatorul general al Planului national de amenajare a bazinelor hidrografice, sintetizand studiile facute de alti cercetatori pentru celelalte bazine hidrografice din tara.

In paralel preda cursurile de gospodarire a apelor si de indiguiri la Facultatea de Imbunatatiri Funciare. A publicat tratate de Gospodarire a Apelor, Lacuri de Acumulare si Combaterea Inundatiilor.

In 1982 - dupa plecarea din tara - a fost angajat consilier tehnic-sef al Secretariatului General al Natiunilor Unite, coordonand importante proiecte de gospodarire a apelor in India, Bangladesh, Ciad, Nigeria, Guineea si in alte tari in curs de dezvoltare. Dupa pensionare, a continuat sa lucreze in calitate de consultant pentru proiecte internationale in Federatia Rusa, Uzbekistan si Kirghizia, finantate de Guvernul Satelor Unite ale Americii, Banca Mondiala si Banca Asiatica de Dezvoltare. De asemenea, a lucrat ca director de operatii al Corporatiei SWIPCO pentru actiuni de combatere a coruptiei in activitati de achizitii si investitii, coordonand aceste operatiuni in diferite tari din Africa, printre care Uganda si Republica Congo.

Experienta bogata castigata in derularea numeroaselor proiecte derulate in conditii variate, precum si modul de abordare a unor probleme de gospodarire a apelor, pot fi utile pentru noi astazi, in nevoia gasirii unor solutii eficiente pentru combaterea secetei, dezvoltarea irigatiilor, in gospodarirea multipla si unitara a apelor: energie, amenajarea teritoriului. Confesiunile autorului - membru de onoare al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania -, care a raspuns cu adanca implicare cererii de a impartasi din vasta si prodigioasa sa activitate in domeniul gospodaririi apelor, sunt utile pentru ca ele indeamna la o larga colaborare interdisciplinara a specialistilor in problemele tot mai complexe cu care se confrunta lumea de astazi, din nevoia de tratare holistica a gospodaririi apelor, cu utilizari multiple, si de promovare a unor experiente reiesite din derularea unor proiecte.
  PREFATA:
PREFATA

Incadrata in seria de lucrari initiate de conducerea ASTR pentru implicarea membrilor sai in finalizarea de studii, analize, proiecte de ansamblu, care sa serveasca fundamentarii orientarilor strategice de dezvoltare ale tarii, lucrarea domnului profesor dr. ing. Andrei Filotti se detaseaza prin cateva insusiri particulare. In primul rand, prin ineditul prezentarii - un dialog cu interlocutorii (profesorii Florin Teodor Tanasescu si Serban Raicu) care fragmenteaza cand si cand, cu decenta, naratiunea fermecatoare a autorului. In al doilea rand, contine o bogatie de invataminte pentru ingineria actuala, desprinse dintr-o activitate dedicata in tara si in misiuni internationale, sub egida ONU, desfasurate timp de mai bine de sapte decenii. In al treilea rand, i se ofera celui care o parcurge posibilitatea de a desprinde invatamintele din multimea faptelor relatate si nu din convingerile autorului. In al patrulea rand, poate cel mai demn de retinut este faptul ca lucrarea poate fi calificata ca acea sursa de cunoastere fundamentala intr-o anume directie pe care unul dintre cunoscutii scriitori o releva in memoriile sale ca metoda sa de actiune (cautarea companiei persoanelor cele mai avizate din domeniu pentru a-l instrui sau pentru a-i recomanda literatura relevanta, evitand astfel cercetarea unor biblioteci voluminoase). Ni s-a relevat sursa. Ramane sa valorificam invatamintele in actiunile viitoare.

Gospodarirea apelor este o activitate particulara a amenajarii unui anumit teritoriu. De aceea nu pot fi transferate integral solutii din experientele reusite ale amenajarii altor cursuri de apa. Dar, invataminte, da! Confesiunile domnului profesor dr. ing. Andrei Filotti, cu permanenta trimitere la fapte, experiente, proiecte, lucrari, decidenti si beneficiari, oameni, culturi, atitudini comportamentale, reusite si nereusite, indeamna la reflectii nu numai pe hidrotehnicieni, ci si pe toti acei ingineri care-si asuma responsabilitati sistemice in lucrari de amenajare a teritoriului pentru care, pe langa priceperea tehnica, au nevoie si de abilitati de comunicare pentru a castiga si a pastra adeziunea beneficiarilor proiectului.

Proiectele de amenajare/gospodarire a cursurilor de apa vizeaza obiective/folosinte multiple - combaterea inundatiilor, irigatii, alimentari cu apa, hidroenergetice, piscicole, ecologice, turism/agrement. Adesea, aceste obiective specifice nu sunt pot fi atinse simultan. Fiecare folosinta are mai multi sustinatori cu interese particulare. Acestia urmaresc maximizarea obiectivelor propuse, plasand in plan secundar sau ignorand complet folosinte complementare posibil de atins. Interesele divergente ale beneficiarilor se cer armonizate prin examinari de ansamblu, holistice, care presupun studii multidisciplinare finalizate prin dificile analize cost-beneficiu. Indiferent de meticulozitatea si durata studiilor, evaluarile realizate dupa finalizarea lucrarilor si dupa ani de folosinta vor releva consecinte care nu au fost incluse in fundamentarea investitiei. Cel mai adesea, cauzele constau in evaluarea incompleta a riscurilor endogene si exogene, de care ale caror consecinte se face responsabil proiectantul, si incertitudinile sistemice (ale mediului socio-economic in ansamblu) sau nesistemice (ale lucrarilor de amenajare a cursului de apa) de care proiectantul nu poate fi facut responsabil si pentru care trebuie practicate strategii adaptive care presupun monitorizarea permanenta a lucrarilor. Executarea unor lucrari hidrotehnice pe cursurile de apa are adesea consecinte pentru cei din aval. Dar, chiar in absenta unor astfel de lucrari, folosirea excesiva a debitelor de apa de catre cei din amonte, indeosebi in perioadele cu precipitatii scazute, poate fi sursa unor nemultumiri, proteste viguroase ale celor din aval. Apare nevoia unor negocieri intre parti, care nesolutionate amiabil, au condus la arbitraje internationale si, asa cum istoria o confirma, chiar la conflicte in care s-a apelat la forta. Inca o data se confirma indemnul de „a gandi global si a actiona local”. Nu suntem singuri pe planeta si binele trebuie sa fie comun!

Nu pot incheia aceste putine consideratii fara a remarca faptul ca, indiferent cat de departe de tara s-a aflat in activitatile sale, domnul profesor dr. ing. Andrei Filotti, membru de onoare al ASTR, a pastrat o permanenta legatura cu patria, cu radacinile familiei sale. O dovedesc fara echivoc faptele prezentate in lucrarea sa care nu lasa sa se intrevada ca traieste in alt continent. Pentru trainicia acestor legaturi cu tara, pentru fabuloasa experienta inginereasca, pentru atitudinea civica responsabila, pentru complexitatea gandirii sistemice, promovata in fundamentarea lucrarilor de amenajare a teritoriului (si nu numai), si, mai ales, pentru credinta pe care ne-ati intarit-o ca slujirea intereselor comunitatii este primordiala pentru inginerie va sunt profund recunoscator Domnule Profesor!

Mihai Mihaita

Presedinte ASTR
  CUVINTE CHEIE:
ASTR,