Fabricația de echipamente pentru CNE. Memorii personale

  CUPRINS:
  PREZENTARE:
  PREFATA:
Ne găsim într-un nou început legat de finalizarea unităților 3 și 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
Dezvoltam un program de cercetare avansată privind un nou tip de reactor mic modular cu neutroni rapizi răcit cu Plumb.
Industria noastră încă mai poate contribui la fabricația de componente pentru obiectivele nucleare.
Avem competențe de educație pentru viitorii specialiști în domeniu.
Aceste perspective de viitor este necesar a fi consolidate de experiența rezultată din evoluția de până acum a programului nuclear.
Cartea pe care am scris-o concentrează experiența personală acumulată în fabricația de echipamente pentru centrale nucleare electrice. Am avut șansa să iau de la început această fabricație în industria noastră și cred că experiența merită transmisă.
Am prezentat evenimentele care au generat diverse soluții tehnice sub forma unor memorii personale legate de implicarea personală. Cu toate acestea fiecare problemă tehnică este tratată în mod coherent în anexe.
Dată fiind atmosfera din acea perioadă am prezentat materiale originale în forma lor de atunci care, evident, nu este adusă la nivelul de prezentare posibil azi datorită avansului în tehnica de calcul. Cu toate acestea, informația conținută în aceste materiale este deosebit de utilă pentru viitor și sper ca cititorii să poată trece dincolo de formă, către conținutul prezentat.
Cartea este o continuare a cursului de Fizica Reactoarelor Nucleare publicată în 2017 și care a luat și premiul Academiei de Științe Tehnice.
Redăm aici și cele câteva pagini de istorie a domeniului nuclear de la noi. Această istorie este bine să fie adusă în atenție pentru a înțelege extinderea și calitatea programului nostru nuclear care a evoluat din 1957 până în prezent, mai repede sau mai încet, dar niciodată întrerupt.
România, ca membru fondator al IAEA, este o prezență importantă în domeniul nuclear și cei implicați azi în programul nuclear pot spune cu certitudine că își aduc contribuția la continuarea unei istorii de peste 65 de ani în domeniu.
Cartea prezintă experiența mea în această istorie. Evident sunt mulți specialiști români care au participat la crearea acestei istorii, fiecare având contribuții demne de menționat.
Eu am descris evenimentele principale legate de experiența mea, fără a avea pretenția că sunt exhaustive sau cele mai importante, dar cred că reprezintă o informație utilă pentru viitor și sper să servească noilor generații implicate în domeniu.
Prof. dr.ing.dr.ec. Ionuț PURICA
  CUVINTE CHEIE: