PERSONALITĂȚI ALE ȘTIINȚEI ȘI TEHNICII MILITARE ROMÂNEȘTI

  CUPRINS:
Barbuica Nicolae 11
Burileanu Stefan 16
Copae Ion 19
Cretu Emil 28
Dobrin Virgil 32
Domnu Vasile 36
Dragomir Vasile 44
Falcoianu Stefan 47
Ghiulai Constantin 52
Gusa Stefan 59
Harjeu N. Constantin 66
Herkt Henrich 69
Irimie Nicolae 74
Ispas Stefan 83
Lorinczi Iuliu Gyula 90
Marinescu Adrian 102
Moraru Florentin 110
Nestorescu Valerian 116
Necsoiu Teodor 121
Nicolae Petre 125
Nitu Constantin 130
Orita Marin 137
Pana Gh. Petru 142
Papuc I. Florinel 150
Petruc Adrian 159
Plaviciosu Ion 162
Popa I. Florian 170
Porime Victor 177
Radu Mihai 185
Raducanu Niculae 194
Roman Ioan 204
Rosca Aurel 212
Rotaru Marian 222
Stan Aurelian 225
Vasile Titica 229
Zaganescu Nicolae Florin 237
Postfata 243
  PREZENTARE:
CUVANT INAINTE

Pentru ca un popor sa dainuie de-a lungul veacurilor, esential este ca el sa-si poata apara granitele, bogatiile si fiinta nationala. Un vechi dicton latin spunea, in cuvinte putine, chintesenta strategiei de aparare a unei natiuni: „Si vis pacem, para bellum“ (daca vrei pace, pregateste-te de razboi) - Cursul de Strategie Militara a lui Publius Flavius Vegetius Renatus - sec. III d.H.

Nu trebuie sa fii mare strateg pentru a intelege caile prin care se poate apara cel mai bine o natiune: in primul rand, printr-o forta militara bine instruita, bine inzestrata, disciplinata si motivata. In al doilea rand, prin crearea si exploatarea judicioasa a unei industrii nationale de aparare, capabila sa realizeze cat mai multe dintre produsele de care armata are nevoie. In acelasi timp, industria nationala de aparare trebuie sa asigure si conservarea resursei de exploatare a tehnicii complexe. In al treilea rand, prin asigurarea infrastructurii necesara ducerii actiunilor de lupta pe teritoriul national: infrastructura rutiera, feroviara, maritima, aeriana si de comunicatii etc. pentru desfasurarea trupelor si asigurarea functionalitatii tehnicii.

Toate cele prezentate pot fi realizate numai de catre specialisti foarte bine pregatiti si de buna credinta, care sa sacrifice orice interes personal in beneficiul intaririi capacitatii de aparare a tarii si care sa onoreze, prin competenta si daruire, locurile de munca in care au fost numiti. Printre acestia se numara, in mod special, inginerii militari care, de-a lungul istoriei, si-au facut cu prisosinta datoria fata de patrie, aducandu-si contributia la inzestrarea armatei cu armament si tehnica de lupta moderne, la dezvoltarea industriei de aparare si la realizarea unui invatamant tehnico-militar performant.

Memoriei si omagierii acestor specialisti le este dedicata lucrarea „Personalitati ale stiintei si tehnicii militare romanesti“ pe care o intiem azi prin publicarea primului volum. In urma cu cca. 2 ani am incurajat initiativa Societatii Inginerilor Militari din cadrul Asociatiei Generale a Inginerilor din Romania de a elabora o astfel de monografie, asigurandu-i pe membrii colectivului de redactare de tot sprijinul necesar.

Apreciez ca ideile care au stat la baza acestei monografii au fost unele generoase, incercand sa faca publice eforturile personale si realizarile unor specialisti de exceptie din corpul inginerilor si tehnicienilor militari si, nu numai, care, in contextul secretizarii exagerate a problemelor militare, ar fi ramas necunoscuti sau apreciati doar intr-un cadru foarte restrans.

Am incurajat ideea de a se realiza lucrarea in mai multe volume, fara o cronologie anume si fara a se tine seama de armele si specializarile militare ale personalitatilor prezentate, integrand in cadrul aceluiasi volum atat specialisti de exceptie aflati in viata, cat si personalitati care au parasit deja aceasta lume.

Doresc sa subliniez faptul ca intentia colectivului de redactare a fost aceea de ai include in monografie pe toti inginerii si specialistii militari care, prin activitatea lor de o viata, au demonstrat ca merita sa fie considerati personalitati ale stiintei si tehnicii militare romanesti. Din evaluarile facute initial, urma sa fie redactate cca. 4-5 volume ale monografiei, dar, datorita numarului mare de ofiteri cu merite deosebite, s-ar putea sa fie nevoie de mai multe volume, astfel incat in lucrare sa-si gaseasca locul toti cei indrituiti.

Elaborarea de catre colectivul de redactare a unei astfel de lucrari necesita o munca asidua de cercetare si de strangere de informatii despre protagonisti, lucru nu intotdeauna facil. Unii dintre cei omagiati sunt decedati de multa vreme si strangerea de date despre acestia sau de fotografii este foarte anevoioasa. De aceea, in unele cazuri, monografia contine mai putine informatii. Important este ca cititorii sa cunoasca cat mai multe date despre acestia ca sa poata aprecia contributia lor la progresul stiintei si tehnicii militare sau civile.

PRESEDINTELE AGIR
Prof. univ. Eur Ing dr. ing. dipl. DHC Mihai MIHAITA
  PREFATA:
PREFATA

Cand am acceptat, in urma cu doi ani, sa coordonez colectivul de elaborare a monografiei „Personalitati ale stiintei si tehnicii militare“, prima problema pe care am ridicat-o a fost sa definim cat mai corect si mai complet conceptul de personalitate. Consultand dictionarele explicative ale limbii romane, am identificat mai multe variante pentru termenul de „Personalitate“ care in esenta o defineau ca:

- persoana care are insusiri deosebite intr-un anumit domeniu de activitate si care, identificandu-se cu aspiratiile maselor, contribuie la progresul societatii / Persoana care detine o functie importanta in viata politica, culturala sau stiintifica (DLRLC 1955-1957);

- om de seama important, persoana cu calitati si merite deosebite intr-un anumit domeniu de activitate: stiinta, tehnica, arta, viata sociala, politica s.a. (DEX - 1986);

- persoana cu aptitudini deosebite si cu alese insusiri intelectuale si morale, care se realizeaza si se manifesta in mod practic prin reusite intr-un anumit domeniu de activitate (DEX - 1998);

- persoana cu aptitudini si cu insusiri deosebite, cu autoritate si prestigiu, care aduce o contributie valoroasa in domeniul social-politic, cultural-stiintific etc. (DEX - 2009).

Urmatorul pas facut a fost constituirea colectivului pentru redactarea monografiei. In final, acesta a primit urmatoarea alcatuire:

- prof. univ. dr. ing. Radu Mihai si prof. univ. dr. ing. Jula Nicolae pentru domeniul radioelectronica, comunicatii si informatica;

- prof. univ. dr. ing. Russu Marius si dr. ing. Lungeanu Ionel pentru domeniul artilerie;

- prof. univ. dr. ing. Fuiorea Ion pentru domeniul aviatie;

- prof. univ. dr. ing. Samoilescu Gheorghe pentru domeniul marina;

- prof. univ. dr. ing. Serediuc Corneliu si prof. univ. dr. ing. Raducanu Dan pentru domeniul topogeodezie;

- dr. ing. Savu Ion pentru domeniul chimie.

Fiind definit obiectul de studiu si constituit colectivul de elaborare, am stabilit criteriile de selectie ale personalitatilor care vor fi prezentate in monografie. In principiu, aceste criterii au vizat in principal:

- realizarea unui echilibru intre numarul celor in viata si numarul celor trecuti in nefiinta;

- functia indeplinita (stiintifica, tehnica, didactica, militara);

- activitatea desfasurata in exercitarea atributiilor functiei;

- aptitudini si insusiri deosebite;

- inventii si inovatii realizate si brevetate sau certificate;

- teme de cercetare stiintifica sau proiecte finalizate;

- activitatea publicistica;

- titluri stiintifice, premii interne si internationale;

- citari, ordine si medalii;

- calitatea de membru in organizatii stiintifice si tehnice;

- recunoasterea interna si internationala.

Avand stabilite aceste masuri de inceput a activitatii, am sperat ca aceasta sa se desfasoare fara probleme. Ce am reusit sa realizam veti aprecia dumneavoastra, cititorii monografiei.

Coordonatorul colectivului,
Presedintele SIM/AGIR
Prof. univ. dr. ing. D.H.C. Marius-Alexandru RUSSU
  CUVINTE CHEIE: