MONDO-BREVIAR. SCRIITORI MEDICI ȘI MEDICI SCRIITORI

  CUPRINS:
Prefata 5
Motivatie - Motivatie - Motivatie. Tur de orizont, la izvoarele literaturii universale 13
Partea I. Scriitori medici si medici scriitori din: Europa, Asia, Africa, Australia, S.U.A. si America Latina 23
Literatura franceza 25
Literatura italiana 29
Literatura engleza 31
Literatura germana 36
Literatura rusa 39
Literatura ungara 42
Literatura poloneza 44
Literatura spaniola 45
Literatura portugheza 48
Literatura elvetiana 49
Literatura austriaca 51
Literatura suedeza 53
Literatura daneza 54
Literatura greaca 56
Literatura Republicii Moldova 59
Literatura turca 61
Literatura albaneza 62
Literatura croata 63
Literatura sarba 65
Literatura ceha 67
Literatura bulgara 68
Literatura israeliana 70
Scriitori romani din diaspora 72
Literatura egipteana 75
Literatura marocana 76
Literatura din Africa de Sud 77
Literatura japoneza 79
Literatura australiana 81
Literatura americana 82
Literatura din argentina 86
Literatura din Brazilia 88
Literatura din Chile 90
Literatura din Guatemala 91
Literatura din Mexic 92
Literatura din Peru 94
Spectacolul lumii 97
Partea a II-a 99
A. Literatura romana 101
B. Scriitori medici 105
C. Medici scriitori 111
D. Societatea Medicilor Scriitori si Publicisti din romania (S.M.S.P.R.) 117
Partea a III-a. 50 de ani, medic publicist, organizator si educator, pe frontul sanatatii! 131
Titlurile volumelor autorului 142
N.R. 143
Epilog 144
Bibliografie generala 147
Tabla ilustratiilor 151
  PREZENTARE:
CONSULTANTI SPECIALI:
Prof. dr. CONSTANTIN BOGDAN
Membru fondator si presedintele Societatii Medicilor Scriitori si Publicisti din Romania (S.M.S.P.R.), membru in conducerea U.M.E.M., profesor dr. de geronto-geriatrie, membru al unor societati medicale de peste hotare
Prof. dr. NICOLAE MARCU
Presedintele Societatii Romane de Istoria Medicinei, membru in conducerea S.M.S.P.R., profesor dr. de Istoria Medicinei, membru de onoare in Societati de Istoria Medicinei de peste hotare
DAN TARCHILA
Scriitor, dramaturg si publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, precum si membru de onoare al S.M.S.P.R.
Prof. dr. NICOLAE GORUN
Membru in conducerea S.M.S.P.R., membru al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, profesor dr. de chirurgie ortopedica si traumatologie, poet si publicist, membru al unor societati medicale de peste hotare
Prof. dr. NICOLAE URSEA
Intemeietorul Nefrologiei Moderne Romanesti, precum si realizatorul primei HEMODIALIZE CRONICE din tara noastra, membru al Academiei de Stiinte Medicale, al Societatii Medicilor Scriitori si Publicisti din Romania, autorul Enciclopediei Medicale Romanesti de la origini pana in prezent, membru al unor societati medicale de peste hotare
  PREFATA:
DISCIPOLII LUI HIPOCRATE, PE MAPAMOND LITERAR-ARTISTIC!
MOTO: Arta scrisului, este cel mai minunat lucru, din cate a nascocit omul
LAMARTINE, ALPHONS DE (1770-1869, scriitor romantic francez, autor de versuri, romane si lucrari istorice)
Inceputurile miscarii, organizate a medicilor scriitori aniverseaza anul acesta sase decenii (1956-2016); am subliniat „organizate“ pentru ca medicii au creat in literatura de mult timp, Hipocrate de pilda fiind, nu numai parintele medicinii dar si „inventatorul“ aforismului; insa, in 1956, un grup de initiativa a hotarat ca Asociatiile scriitorilor medici - active deja in multe tari - sa se uneasca intr-o Federatie. Spre a afirma aceasta breasla a medicului scriitor si a se cunoaste mai bine intre ei acesti manuitori ai stetoscopului si bisturiului, dar si ai condeiului, si a face schimburi directe de opinii, de preocupari, de cunoastere. Astfel a aparut FISEM - Federatia Internationala a Societatilor Scriitorilor Medici; initiativa a fost de sorginte latina si francofona, in acelasi an medicii scriitori din Franta, Belgia si Elvetia (francofona) si-au dat mana, punand bazele unei „familii“ care a crescut, afirmandu-se an de an sub pasiunea artei scrisului, a culturii si artelor, arte ale umanului ca si arta medicala, puse atat de direct in slujba omului.
La inceputul anilor 60 se alatura FISEM gruparile scriitorilor medici italieni, cand se stabileste ca limba oficiala sa fie franceza. Urmeaza alte adeziuni - Spania, Portugalia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Grecia si altele; Romania, desi cu traditie in domeniul literaturii scrise de medici - Vasile Voiculescu, Dan Tarchila, Augustin Buzura, Emil Brumaru, C. D. Zeletin - nu a putut adera decat mai tarziu, in 1997, din motivele politice cunoscute, in 1991 reusind sa-si organizeze propria Asociatie a medicilor scriitori, SMSPR - Societatea Medicilor Scriitori si Publicisti din Romania, care in 2016 aniverseaza un sfert de veac de activitate.
Denumirea actuala UMEM - Uniunea Mondiala a Scriitorilor Medici - s-a adoptat in 1968 la Congresul care a avut loc la Lucerna-Elvetia; cu aceasta ocazie s-a elaborat un nou statut care, la articolul 1, definea cu claritate scopurile, principiile de organizare si functionare a acestui organism federativ: „UMEM este o organizatie mondiala a medicilor scriitori bazata pe prietenie si colegialitate. Scopul sau este de a intretine si promova relatiile internationale, de a practica schimburile, toleranta si incurajarea in toate domeniile culturii, a respectului mutual, a intelegerii si spiritului umanitar printre fiintele umane, indiferent de rasa, credinta, apartenenta politica“.
Articolul 2 stabilea sediul social (pentru anul calendaristic in curs) in tara si localitatea de origine a secretarului general in exercitiu, sediul juridic fiind permanent in Elvetia. In sfarsit, articolul 3 facea precizari privind pe cei ce pot deveni membri ai Uniunii:
- membrii asociatiilor sau societatilor nationale ale medicilor scriitori (cum SMSPR este membra a UMEM, membrii sai devin automat si membrii UMEM, calitate ce poate fi inscrisa in C.V.-ul respectiv)
- medicii scriitori individuali din tarile care inca nu fac parte din UMEM sau care nu au organizate asociatii de medici scriitori
- pot deveni membri extraordinari studenti in medicina sau membrii altor profesii din domeniul sanatatii care au activitate literara.
S-a cuvenit, inca de la inceputurile activitatii Federatiei, ca intalnirile sa aiba loc in fiecare an intr-o alta tara, prilej potrivit pentru cunoastere, pentru strangerea legaturilor intre societati, intre membrii uniunii; aceasta hotarare s-a respectat pe parcursul tuturor celor 60 de ani, anul acesta (2016) gazda va fi asociatia italiana ANSI, localitatea Garlate, pe malul lacului Como.
In 2003 tara noastra si Societatea SMSPR au fost onorate de a fi gazda a celui de-al 47-lea Congres, care a avut loc la Bucuresti cu un succes umanism remarcat si care a fost amplu relatat in presa acelui an.
Fiecare congres se desfasoara sub genericul unei teme care a fost discutata si aprobata la Congresul precedent. Citarea catorva teme este sugestiva spre a prezenta preocuparile si angajarea scriitorilor medici in reflectarea si dezbaterea unor dimensiuni ale culturii, artelor, istoriei, vietii sociale: „Personajul medic in literatura“, „Rabelais, scriitor si medic“, „Medicul scriitor in fata naturii“, „Personalitatea doctorului «Schweitzer»“, „Poezie si medicina“, „Umorul medical in literatura“, „Renasterea si medicina“, „Cultura si atitudine“ (tema Congresului de la Bucuresti), „Mitologia si medicina“, „Culorile lumii“, „Cuvantul in medicina“, „Dragostea in arta si literatura“ s.a.
O alta caracteristica a intalnirilor in cadrul Congreselor UMEM o constituie multilingvismul, multiculturalitatea, pluralismul creativ in „clubul“ UMEM, la intalniri comunicandu-se in mai multe limbi si nu numai in cele de larga circulatie, fiindca autorii isi prezinta lucrarile si in limba materna spre a se urmari sonoritatile; deci, multilingvism, multiculturalitate cu abordarea tuturor genurilor literare, unii scriitori fiind si desenatori, pictori, muzicieni, un sincretism al artelor, al umanului, fiindca oficiaza concomitent si arta medicala cu intelegerea si sensibilitatea dobandite prin cultura.
De-a lungul timpului, in cele sase decenii s-au afirmat medici scriitori care au pasit peste pragul notorietatii nationale si internationale, consolidand aceasta breasla a medicilor scriitori si aducand argumente pentru constatarea ca „literatura este a doua vocatie a medicului“. Si, in acelasi timp, si un instrument de cunoastere si patrundere mai profunda in tainele universului uman, adesea atat de ravasite, de perturbate, atunci cand omul se afla, pentru un timp mai scurt sau mai lung, in postura de pacient.
Scrieri literare in toate domeniile, angajare in munca de organizare si coordonare a grupurilor medicilor scriitori, prin implicarea in activitati publice, au contribuit la afirmarea condeielor medicale; printre acestea, Paul Noel, Rene Kaech, Bernard Schmitt, fondatori ai UMEM, ai revistei „Muza Medica“, triplu licentiati - medicina, litere, filosofie, Bernard Schmitt fiind distins cu numeroase ordine si decoratii (Palmele Academica ale Frantei, Ofiter al Legiunii de Onoare s.a.); Marguerite de Miomandre - Liegois (Belgia), fosta presedinta UMEM; Eduard Kloter (Elvetia), fost presedinte, prieten al unor mari personalitati; filosoful Karl Jaspers; teologii Balthasar si Barth, acesta din urma membru al PEN-clubului, scriitor cu note de ironie fina si, in acelasi timp, bun desenator, grafician modern; a participat si la Congresul gazduit de noi in 2003; Carlos Vieira Reis (Portugalia), fost presedinte UMEM, licentiat in litere si filosofie, a contribuit la lansarea Imnului si Drapelului UMEM.
Ideea fericita si fertila lansata in urma cu 60 de ani, rod al entuziasmului fecund al unor confrati, plecati intre timp dintre noi, nu inainte de a lasa mostenirea lor glorioasa la fel de merituosilor lor succesori, spre o continuare imbogatitoare, este UMEM de astazi. O federatie a pasiunii si vocatiei literare a medicilor, cunoscuta si apreciata in lumea medicala si in cea literara.
Citam, in incheierea acestei prezentari a istoriei UMEM, trei personalitati ale UMEM care ne spun ce este aceasta (de succes) Uniune a Medicilor, avand pasiunea si harul creatiei literare. Sa le dam cuvantul:
Eduard Kloter, presedinte UMEM 1997-2002: „Bien des ecrivains de profession medicale regardent leurs œuvres litteraires comme un medicament directe ou complementaire dans leurs actions de guerir, pour des autres «ecrire» signifie peut-etre un passe-temps, une positive action narcissique, retrospective ou visionnaire, un message, meme un moyen de manipulation politique ou simplement un jeu de mots, cela en toutes sortes de langues, dialectes.
Ecrire pour se delecter soi-meme on faire plaisir aux autres, pour informer, choquer, corriger, rendre attentif... Nous femmes et hommes medecins nous sommes reunis en groupes nationales, regionales et voila international“.
Carlos Vieira Reis, presedinte UMEM 2000-2007: „Depuis l Antiquite, on connait des medecins ecrivains. Leurs noms sont dans la memoire de tous ceux qui, aujourd hui, suivent leurs traces dans l humanisme, la recherche de la verite, du bien et de la beaute.
Le but de l UMEM c est de permettre a ses membres de mieux se connaitre, d etablir des biens d amitie et comprehension entre confreres de nationalites differents, de favoriser l activite litteraire, d aider la diffusion de leurs œuvres, d aider les relations de chacun avec les institutions internationales ayant une action educative on culturelles et surtout d organiser des congres internationaux annuels sans distinction de races, de religion et sans objectif politique“.
C.D. Zeletin, presedinte executiv SMSPR 1991-2014, presedinte de onoare SMSPR din 2014: „UMEM este un for menit sa inlesneasca intalnirile dintre medicii artisti, cunoasterea reciproca a scrisului si a tarii lor si sa creeze un climat prielnic elanului necesar marturisirii de sine, care e literatura. Si, nu in ultima instanta, UMEM isi propune intarirea constiintei europene si mondiale prin mijlocirea artei scriitoricesti a singurului profesionist al suferintei si degradarii trupesti ori sufletesti, medicul...“
Dr. George M. GHEORGHE, prolificul publicist, jurnalist, educator si istoric al medicinii, ne ofera o noua lucrare amplu documentata, asa cum si-a obisnuit cititorii, despre Uniunea scriitorilor medici si a medicilor scriitori. Acestia iau cunostinta de reprezentantii breslei afirmati in spatiul public cu notorietate, din toate continentele - Europa, Asia, Africa, Australia, SUA, America de Sud. Demers urias, ambitios, valoros, pe care nu l-a mai intreprins nimeni, fiind din acest punct de vedere o premiera; il insotim pe autor in acest periplu cultural, literar, istoric in peste treizeci de tari de pe continentele amintite.
In introducere ne invita intr-un tur de orizont prin izvoarele literaturii universale.
In partea II-a a volumului, s-a oprit la literatura romana apoi la cea creata de scriitorii medici si medicii scriitori romani, in sfarsit la SMSPR, societatea acestora care si-a aniversat recent un sfert de veac de activitate.
Partea a III-a ne face cunostinta cu autorul, cu prestigioasa sa activitate intinsa pe parcursul a cinci decenii, de medic publicist, organizator si educator pe frontul sanatatii si, nu in ultimul rand, de Istoric al medicinii.
Partea a IV-a ne rezerva o „tabla a ilustratiilor“, un veritabil document imagistic peste vremuri, cu cateva unicate surpriza!
De asemenea, pentru initiativele sale de succes, infiintarea si activitatea Cenaclului de satira si umor „Hipocrate se amuza“ in slujba educatiei sanitare (1980) si Colocviile revistei „Sanatatea“ (1970-1990), la care am fost si eu onorat sa particip, merita toate felicitarile.
Prof. dr. Constantin Bogdan,
Presedintele S.M.S.P.R.
N.R.:Autorul acestui volum, onorat de prefatarea sa de catre presedintele S.M.S.P.R., coleg de condei si vechi prieten, face urmatoarele precizari:
Prof. dr. CONSTANTIN BOGDAN (autor si al vestitului volum de literatura filosofica VIATA CA ADEVAR, 2005) a participat la Congresele UMEM din: POLONIA (2001), GERMANIA (2002), ROMANIA (BUCURESTI, 2003), PORTUGALIA (2004), ITALIA (2005), ELVETIA (2006), UNGARIA (2007), GERMANIA (2008), BULGARIA (2009), POLONIA (2010), FRANTA (2011), GERMANIA (2012), FRANTA (2013), ELVETIA (2014). La fiecare dintre acestea, vorbind despre activitatea S.M.S.P.R.-ului, prezentand si mult apreciate lucrari literare personale - versuri, fragmente de proza, aforisme -, conducand in calitate de moderator sesiuni de lectura. De asemenea, a propus - si au fost acceptate - si teme pentru viitoarele congrese. Intre 2006 si 2010, a indeplinit functia de vicepresedinte UMEM. Apoi membru in Consiliul de conducere (2014-2016).
In prezent (2016), conducerea UMEM are urmatoarea componenta:
- Presedinte: dr. HARALD RAUCHFUSS (Germania);
- Secretar general: dr. FARNÇOISE VERREY-BASS (Elvetia);
- Trezorier: dr. EMIL PINTER (Ungaria).
  CUVINTE CHEIE: