O SCURTĂ ISTORIE ILUSTRATĂ A FABRICĂRII APEI GRELE ÎN ROMÂNIA

  CUPRINS:
1. UZINA G - Ramnicu Valcea 9

2. ROMAG-PROD - Drobeta Turnu Severin 23

3. ICSI - Ramnicu Valcea 71
  PREZENTARE:
Acest album incearca sa prezinte pe scurt, sub forma ilustrata, istoria realizarii proiectului apei grele din Romania. Acest proiect reprezinta probabil, cea mai importanta realizare din istoria industriei chimice din tara noastra, avand in vedere ca are la baza tehnologia, engineering-ul de baza si de detaliu, executia si montajul echipamentelor, in totalitate romanesti. La aceasta se adauga si dimensiunile mari, iesite din comun, ale utilajelor din principala instalatie de producere a apei grele, respectiv schimbul izotopic in sistemul hidrogen sulfurat-apa.
Avand in vedere ca instalatiile experimentale de la UZINA G au fost demolate, iar instalatia industriala de la ROMAG-PROD a fost oprita si urmeaza sa fie demolata, din respect pentru toti cei care au lucrat la proiectul romanesc de apa grea si pentru a pastra vie amintirea acestor instalatii unicat, a fost editat acest album.
Albumul include trei parti:
Partea 1 - intitulata UZINA G - Ramnicu Valcea - prezinta un numar redus de poze semnificative ale instalatiei pilot construita la Ramnicu Valcea. In aceasta instalatie pilot s-a efectuat cercetarea, verificarea si punerea la punct a procesului de schimb izotopic in sistemul hidrogen sulfurat-apa, iar datele si informatiile obtinute au fost puse la dispozitie institutului IPROCHIM, proiectantul general al instalatiei industriale. Dupa finalizarea cercetarilor si experimentarilor, instalatiile pilot pentru apa grea au fost demolate, iar UZINA G si-a continuat activitatea sub numele de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice - ICSI Ramnicu Valcea. Pozele din aceasta sectiune au fost puse la dispozitie de dl. acad. Marius Peculea.
Partea a II-a - intitulata ROMAG-PROD - Drobeta Turnu Severin - prezinta imagini din instalatia industriala facute dupa oprirea acesteia, la sfarsitul anului 2016. Se observa faptul ca in intregul combinat sunt pomi inverziti, ceea ce demonstreaza ca pe tot timpul functionarii nu au existat scapari de hidrogen sulfurat in mediul ambiant. La inceputul partii a doua sunt prezentate poze din instalatiile de schimb izotopic si distilare, iar in rest sunt poze din instalatiile auxiliare. Pozele din aceasta sectiune au fost realizate de ICSI - Ramnicu Valcea.
Partea a III-a, intitulata Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice si Izotopice - ICSI - Ramnicu Valcea, prezinta imagini actuale din acest institut, care se refera la activitatea sa curenta. Dintre acestea se mentioneaza separarea deuteriului si tritiului intr-un pilot experimental, cercetari in domeniul temperaturilor joase, hidrogen si pile de combustie, stocarea energiei, productia amestecurilor de gaze, efectuarea de analize pentru diferite domenii ale economiei. Pozele din aceasta sectiune au fost realizate de ICSI - Ramnicu Valcea.
  PREFATA:
  CUVINTE CHEIE: