AMINTIRILE UNUI ENERGETICIAN

  CUPRINS:
Evocari, intamplari, experiente de viata1
Omagiu profesorilor mei3
Prieteni, colegi si colaboratori 10
Semicentenar - Promotia 1959. 50 de ani de la absolvirea Facultatii de Energetica din Institutul Politehnic Bucuresti 16
Doua personalitati ale energeticii romanesti: ing. Gheorghe Stoica si ing. Dumitru Popescu 19
Din umbra amintirilor. Primii pasi 23
Arborele genealogic al familiei 30
O traditie care continua 35
Hobby-uri 37
Amintiri despre calatoriile in strainatate 43
Amintiri vesele51
Amintiri din I.D.E.B. 53
Amintiri despre domnul Adam Paunescu 66
Ale noastre sunt cele mai frumoase! 74
Amintiri ... de la manastire 79
Asemanari ... intamplatoare 81
Amintiri ... picante 84
Amintiri cu animale 86
Amintiri triste 89
Amintiri triste 91
La cumpana dintre viata si moarte 94
La revedere in loc de adio 102
Despre Radu Zane si statia de transformare care-i poarta numele104
Despre omul Laurentiu Sava 109
Cutremurul din 1977 111
Modul de actionare a personalului IDEB pentru inlaturarea efectelor cutremurului din 4 martie 1977 114
Din istoria energeticii romanesti117
Istoria energeticii din Romania. Etape de dezvoltare 119
Pagini intunecate din istoria energeticii romanesti131
O masura nebuneasca: mutarea Dispecerului Energetic National143
Evenimentele din decembrie 1989, vazute de un energetician145
Prima etapa dupa evenimentele din decembrie 1989 - perioada schimbarii directorilor 152
Felicitari energeticienilor prahoveni157
Cuvant rostit la sedinta din 21 octombrie 1973 cu ocazia sarbatoririi a 90 de ani de la introducerea iluminatului electric in Bucuresti160
Centrala Industriala de Retele Electrice C.I.R.E. - 20 de ani de activitate 1969-1989167
Cuvant rostit in decembrie 1994 la cea de-a 25-a aniversare a Directiei Generale de Transport si Distributie (D.G.T.D.E.E.)172
Cuvant rostit la festivitatea din 09.12.2003 cu ocazia aniversarii a „120 de ani de electricitate in Bucuresti”176
120 ani de utilizare a energiei electrice in Bucuresti 180
Toata stima energeticienilor din Bucuresti186
Personalitati ale energeticii care au lucrat in cadrul Intreprinderii de Distributie a Energiei Electrice - I.D.E.B. 190
Cuvant rostit la adunarea festiva de sarbatorire a unui veac de la infiin¬tarea Societatii de Gaz si Electricitate Bucuresti - 4 decembrie 2006209
Interviuri215
Interviul din 6 decembrie 2006 cu domnul ing. Zonel Vasiliu217
Dialog de suflet cu dl. ing. Corneliu Armand Paslaru - specialist electroenergetician (Interviu Elena Ratcu - consilier CNR-CME)228
Publicatii in care au aparut articolele din acest volum247
Abrevieri249
  PREZENTARE:
Opriti timpul,
Nu se-ntoarce niciodata!
Sunt versuri ale unui cantec care mi-au venit in minte, atunci cand ma gandeam cat de repede s-au scurs anii din clepsidra vietii mele.
Toti acesti ani au fost presarati cu multe evenimente si mai vesele si mai triste, care au ramas inregistrate in mintea mea si care, odata cu mine, vor disparea in neant, acolo de unde am venit si unde ne vom duce cu totii. Depanandu-mi gandurile mi-am amintit insa ca unele din ele, legate mai mult de activitatea mea profesionala, de energetician, s-au incapatanat sa ramana scrise, asa cum le-am incredintat eu hartiei, fiind tiparite in diverse publicatii. Altele au ramas nepublicate, ele continuand observatiile mele cu diverse ocazii de-a lungul a sase decenii. Chiar daca a trecut ceva timp de la redactarea lor, timp in care unele persoane, pe care le-am pomenit, ne-au parasit, iar structurile organizatorice s-au modificat, ele pastreaza autenticitatea din momentul aparitiei si nu m-am indurat sa le modific. Recunosc ca un mare dezavantaj al demersului meu este faptul ca ele nu au fost gandite unitar, aparand fragmentate in timp si din acest motiv unele afirmatii sau aprecieri este posibil sa se repete.
La ele am adaugat in final si doua din interviurile ce mi-au fost luate de domnul ing. Zonel Vasiliu si doamna Prof. Elena Ratcu, carora le multumesc din suflet si care au avut amabilitatea sa consemneze raspunsurile mele la intrebari puse in legatura cu activitatea mea profesionala (si nu numai), raspunsuri ce ma vor face mai bine cunoscut.
Pe toate le-am strans cu grija, ca pe niste obiecte dragi, atatea cate am mai gasit si am inmanuncheat aceste fragmente de viata in acest volum, care va constitui poate in timp, cine stie, o aducere aminte a persoanei mele.
Va fi asa sau poate nu
Cine stie
Autorul
  PREFATA:
Corneliu PASLARU
S-a nascut la 9.05.1938 in comuna Sarateanca din judetul Buzau, in acte fiind inregistrat cu data nasterii 10.05.1938, avand in vedere ca parintii l-au declarat cu o zi mai tarziu, la 10 mai, ziua regelui si sarbatoare nationala.
Dupa primele 3 clase primare efectuate in satul Izvorul Dulce din comuna Sarateanca, s-a mutat cu parintii in orasul Buzau.
A urmat cursurile Liceului Bogdan Petriceicu Hasdeu (astazi colegiu), o scoala cu o mare traditie, pe care le-a terminat la 16 ani, facand parte din prima serie de absolventi cu 10 clase.
In anul 1954 a sustinut examenul de admitere la Institutul Politehnic Bucuresti -Facultatea Energetica, examen la care au participat doua serii de concurenti (absolventii cu 11 clase si cei cu 10 clase) si a fost admis.
La varsta de 21 de ani, in anul 1959, a absolvit cursurile acestei facultati - Sectia Electroenergetica si a fost repartizat la Intreprinderea de Distributie a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat 28 de ani, indeplinind urmatoarele functii: - inginer de exploatare la sectiile de distributie; - inspector de avarii; - inginer de serviciu la Centrul de Interventii Rapide (CIR); - inginer regimuri la Serviciul Dispecer; - adjunct si apoi sef Serviciul Productie; - inginer sef Organizare Personal Salarizare Invatamant; - sef Serviciul FEE; - sef Serviciul Personal Invatamant Retributie; - sef Sectie Statii si PRAM.
In acesti 28 de ani a acumulat o mare experienta profesionala, mai ales in domeniul tehnic:
- A condus si coordonat executarea lucrarilor de exploatare si intretinere a instalatiilor prin sectiile de retele, statii si PRAM, care erau in subordinea sa, intruna din cele mai importante si intense perioade din istoria intreprinderii;
- A participat la finalizarea actiunilor de trecere a retelelor de la 0,208 kV la 0,380 kV si de la 5 kV la 10 kV, la punerea sub tensiune a statiilor Crangasi, Dudesti si Baneasa si la extinderea altor statii din Bucuresti;
- S-a preocupat de introducerea unor instalatii moderne, acordand o atentie deosebita punerii in functiune a primelor statii de 110 kv in anvelopa metalica cu SF 6 din tara - statiile Vulcan si Balta Alba si a urmarit pe parcurs modul lor de comportare.
- A urmat un curs de specializare la firma BICC (Anglia) pentru cable 110 kv cu izolatie din hartie uleiata si circulatie fortata de ulei si a urmarit direct activitatea centrului de cable 110 kv. A facut parte din comisia de atestare a specialistilor din tara in montarea si exploatarea acestor cable;
- A participat direct la realizarea, la sediul Obor, a centrului de instruire a personalului;
- L-a atras in mod deosebit munca cu oamenii, organizand diverse actiuni ca de exemplu „Prietenul noului angajat“, precum si sarbatorirea celor care s-au retras din activitate prin pensionare;
- A fost coautor la intocmirea monografiei intreprinderii la sarbatorirea a 90 de ani de existenta intitulata „Electricitatea in Bucuresti - 1883-1906-1973“;
- A scris numeroase articole si a intocmit si prezentat diverse analize in Comitetul de Conducere.
La data de 27.02.1987 a fost transferat in interesul serviciului la Centrala Industriala de Retele Electrice (CIRE) din cadrul MEE, unde a indeplinit functia de Director Tehnic Exploatare si Director General, in diversele structuri organizatorice care au fost adoptate pe parcurs.
La data de 4.09.1998 a fost numit in functia de Director Tehnic Retele de Transport in cadrul Diviziei Transport Dispecer din CONEL.
In perioada 1987-2000 si-a desfasurat activitatea in conditii foarte grele, determinate de masurile luate datorita crizei energetice cu care s-a confruntat tara.
Articolul sau „Pagini intunecate din istoria energeticii romanesti“, aparut in mai multe publicatii printre care si „Producerea, transportul si distributia energiei electrice“, reprezinta un document important si singular, din acea perioada, si contine principalele greutati cu care s-au confruntat energeticienii din tara noastra.
In timpul evenimentelor din decembrie 1989, in calitate de Director General, la CIRE, a dat dovada de multa competenta si mult calm, fiind un exemplu personal pentru colaboratorii sai din CIRE si din IRE-urile din tara.
A ramas in sediu fara intrerupere, in intreaga perioada a evenimentelor, desi unele geamuri ale sediului au fost sparte de gloantele „teroristilor“.
In articolul sau „Evenimentele din decembrie 1989 vazute de un energetician“ sunt descrise faptele concrete cu care s-au confruntat energeticienii din intreaga tara.
Dupa anul 2000 a luat parte la toate actiunile legate de reorganizarea sectorului energetic.
S-a opus separarii activitatii de transport de cea de distributie, in forma propusa de catre conducerea RENEL si nu a fost de acord ca instalatiile de 110 kv (care in Romania sunt in cea mai mare pare instalatii de transport) sa fie considerate ca instalatii de distributie.
Pozitia sa in cadrul Consiliului de Conducere din RENEL, unde a prezentat un material documentat si a cerut intocmirea unui studiu de fezabilitate prealabil, pozitie care nu corespundea dorintei sefilor, a condus la schimbarea sa din functie la data de 20.01.1997.
La 4.09.1998, revenind in functia de Director la Divizia Transport Dispecer, s-a ocupat in mod direct de organizarea celor 8 filiale de transport, care au intrat in componenta S.C. Transelectrica S.A.
Dintre activitatile tehnice desfasurate, dupa transferul in cadrul CIRE, pot fi mentionate urmatoarele:
- Urmarirea directa a finalizarii lucrarilor la Statia 750/400 kv Isaccea;
- Stabilirea strategiilor pentru imbunatatirea starii tehnice a instalatilor si urmarirea masurilor adoptate prin circularele tehnice elaborate;
- Demararea actiunilor de reamenajare si retehnologizare a instalatiilor, incepand cu realizarea Statiei Grivita (devenita Statia Radu Zane), 110/20 kv cu celule in SF6, intr-o conceptie noua, la nivelul tehnicii mondiale;
- Definitivarea prioritatilor pentru retehnologizari realizate din fonduri BERD, BEI, PHARE;
- Urmarirea lucrarilor de retehnologizare a principalelor statii din sistem (Urechesti, Tantareni etc.);
-Urmarirea in mod direct a lucrarilor de 400 kv necesare racordarii SEN la UCTE (Statiile Arad, Sibiu, Mintia si liniile aferente);
- Intocmirea normativului PE 016-8-1999 - „Normativ privind lucrarile de mentenanta la instalatiile de transport a energiei electrice“;
- Intocmirea normativului pentru personalul de exploatare din statiile de transformare.
- A participat cu referate si comunicari tehnice la multe manifestari tehnico-stiintifice si a publicat numeroase articole in revistele de specialitate ale MEE, RENEL si CONEL.
S-a bucurat de stima si apreciere profesionala, fiind presedinte al Comitetului CIRED pentru Romania, vicepresedinte al Comitetului CIGRE pentru Romania, membru in Colegiul de Redactie al Revistei Energetica.
A efectuat numeroase deplasari in strainatate pentru a cunoaste preocuparile pe plan mondial ale fabricantilor de aparataje electrice si ale firmelor similare cu RENEL din Franta, Italia, Canada, Ungaria, Elvetia, Grecia, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Germania, dupa cum urmeaza:
- Anglia 1978 - Firma BICC;
- Canada 1990 - Firma Hidro Quebec;
- Franta 1991, 1997 - Firmele EDF, GEC ALSTHOM, Haefely Trench;
- Ungaria 1993, 1996, 1997 - Firma MVMT;
- Italia 1994 - Firmele ENEL, COSETA-Asti;
- Germania 1994, 1997 - Firmele Simens, Haefely Trench;
- Israel 1994 - Firma NISCO;
- Grecia 1995 - Firma PPC;
- SUA 1995 - Firma Data Plus;
- Elvetia 1996, 1997 - Firmele Services Industrial-Martigny, Haefely Trench;
- Belgia 1997 - Firmele Electrabel, Tractebel, Pauwels;
- Austria 1997 - Firma Haefely Trench;
- Bulgaria 1997 - Firma NEC;
- Danemarca 1999 - Firma ELKRAFT.
La data de 1.05.1999 s-a retras din activitate in urma pensionarii.
A continuat sa colaboreze cu Electrica si Transelectrica cu ocazia sarbatoririi a 75 de ani de la prima expozitie nationala de electricitate organizata de prof. ing. Dimitrie Leonida, sarbatoririi a 50 de ani de existenta a Revistei Energetica, sarbatoririi a 120 de ani de utilizare a electricitatii in Bucuresti.
Pentru acest ultim eveniment a acordat un ajutor deosebit de important la elaborarea monografiei „Electricitatea la 120 de ani de utilizare in Bucuresti“ si a volumului „Evocari, amintiri ...“ - 2003.
A fost coordonatorul monografiilor „Un veac de la infiintarea Societatii de Gaz si Electricitate Bucuresti“ - 2006 si „File din istoria Energeticii Romanesti“, Vol. I -Dezvoltarea Sistemului Energetic National si vol. II - Oamenii retelelor electrice.
A avut o contributie importanta la elaborarea monografiei „Transelectrica - trecut, prezent si viitor“ - 2004, lucrare de mare importanta referitoare la evolutia energeticii romanesti in retelele de transport si la monografiile sucursalelor de transport Constanta, Craiova, Transilvania Sud.
La 24 iulie 1965 s-a casatorit cu Lucia Maria Dobre, profesoara de limba franceza.
A avut doi baieti: Razvan Mihai - inginer la ENEL si Dragos Nicolae - doctor
in stiinte economice, analist economic, specialist in Relatii Economice Internationale si
5 nepoti (toti baieti).
Dupa pensionare pana in anul 2007 a activat in Asociatia Patronala Energia ocupand functia de Secretar General.
In ultimii ani si-a reluat pasiunea pentru arta, realizand numeroase picturi.
Si-a dorit sa publice o carte intitulata „Amintirile unui energetician“ care sa cuprinda mai multe articole aparute in diverse reviste si carti de specialitate precum si alte impresii si ganduri acumulate pe parcursul vietii.
  CUVINTE CHEIE: