PROBLEMATICI FUNDAMENTALE PRIVIND DEZVOLTAREA DURABILĂ

  CUPRINS:
CUPRINS

Introducere. Dezvoltarea durabila, o problematica actuala a secolului XXI 13

1. Poluarea mediului ambiant - inamicul societatii trecute, prezente si viitoare 16
1.1. Definitii, clasificari 16
1.2. Istoricul aparitiei poluarii 18
1.3. Perceptia fenomenelor de poluare 20
Bibliografie 24

2. Dezvoltarea durabila - concepte si provocari 25
2.1. Dezvoltarea durabila si echitatea intre generatii 25
2.2. Evolutia politicii comunitare de mediu in contextul dezvoltarii durabile - evenimente principale 28
Bibliografie 31

3. Dezvoltarea durabila si mediul ambiant 32
3.1. Poluarea atmosferica - aspecte caracteristice 32
3.2. Poluarea apei - aspecte caracteristice 35
3.3. Poluarea solului - aspecte caracteristice 39
3.4. Elemente privind efectele poluarii 40
Bibliografie 47

4. Tehnologii curate versus tehnologii de depoluare in contextul dezvoltarii durabile 48
4.1. Tehnologii curate - concepte, caracteristici, tipologii, eficienta 48
4.2. Tehnologii curate de consum 50
4.3. Exemple de aplicare a tehnologiilor curate de consum in diferite ramuri industriale 53
4.4. Tehnologii curate de producere a energiei - Cogenerarea 57
4.5. Tehnologii de depoluare 59
Bibliografie 60

5. Evaluarea impactului natural si antropic asupra mediului ambiant 61
5.1. Tipuri de impact si indicatori de impact 61
5.2. Evaluarea impactului asupra mediului pe baza indicatorilor de impact 77
Bibliografie 78

6. Evaluarea economica a efectelor impactului asupra mediului 79
6.1. Oportunitatea cuantificarii economice a efectelor ecologice 79
6.2. Ecotaxele 80
6.3. Efectele ecotaxelor asupra costurilor de producere a energiei electrice si termice 81
6.4. Certificatele verzi 84
6.5. Certificatele de CO2 89
Bibliografie 94

7. Problematici fundamentale in domeniul resurselor naturale, alternative viabile 96
7.1. Resurse naturale 96
7.2. Aspecte privind valorificarea surselor regenerabile de energie 98
7.3. Aspecte privind valorificarea resurselor energetice secundare (R.E.S.) 112
Bibliografie 123

8. Aspecte legislative privind protectia mediului, in contextul dezvoltarii durabile 125
8.1. Armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana privind protectia mediului 125
8.2. Obiective prioritare ale Romaniei pe axa energie-mediu - 2020 126
8.3. Strategii pentru Dezvoltare Durabila 128
Bibliografie 131

9. Solutii si provocari pentru un viitor durabil 132
  PREZENTARE:
CUVANT INAINTE

Lucrarea „Problematici Fundamentale privind Dezvoltarea Durabila“ abordeaza un subiect de maxima importanta cu care se confrunta omenirea in prezent, cea a dezvoltarii durabile, precum si influenta reciproca dintre energie si mediu, detaliind diversele problematici aferente.

Politica energetica durabila reprezinta acea politica care maximizeaza bunastarea pe termen lung a oamenilor, pastrand in acelasi timp un echilibru dinamic intre siguranta in alimentare, competitivitatea serviciilor energetice si protectia mediului, ca raspuns la provocarile sistemului energetic. Dezvoltarea unei politici energetice durabile trebuie considerata ca un proces continuu si usor adaptabil, capabil sa ofere solutii optime de bunastare pe termen lung a cetatenilor planetei.

In acest context, in lucrare sunt prezentate notiunile de baza ale dezvoltarii durabile, aspecte ale poluarii ecosistemelor precum si efectele acesteia. Se face o analiza comparativa a tehnologiilor curate comparativ cu tehnologiile de depoluare, in contextul dezvoltarii durabile.

Sunt detaliate modalitati de evaluare a impactului natural si antropic asupra mediului ambiant, pe baza indicatorilor de impact, dar si cuantificarea economica a acestuia prin diferite mecanisme, precum: ecotaxe, certificate verzi si certicate CO2.

Problema fundamentala a dezvoltarii durabile este gestionarea judicioasa a resurselor naturale. In acest sens, lucrarea prezinta problematicile resurselor naturale, dar si alternativele posibile: resursele energetice regenerabile precum si resursele energetice secundare.

Sunt analizate aspectele legislative din domeniu precum si perspectiva evolutiei conceptului de „dezvoltare durabila“ in viitor precum si principalele provocari ale omenirii.

Cartea se adreseaza specialistilor cu preocupari in domeniul energiei si mediului dar si studentilor din anul al II-lea, precum si celor care apartin directiei de master „Surse regenerabile de energie”, din cadrul Facultatii de Energetica, Universitatea Politehnica din Bucuresti.

De asemenea, pot utiliza pentru studiu, diverse capitole din cadrul lucrarii, si studentii din anul al IV-lea, la disciplina „Instalatii de desprafuire”, din cadrul specializarii Instalatii si Echipamente pentru Protectia Atmosferei, Facultatea de Inginerie a Instalatiilor, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Subiectele prezentate prezinta interes si pentru studentii din anul al II-lea, al directiei de Master intitulata „Eficienta energetica in cladiri si instalatii”, disciplina: „Confort si calitatea aerului in cladiri cu destinatii speciale”, Facultatea de Inginerie a Instalatiilor, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Cartea poate fi folosita si de catre studentii din anul I al directiei de Master „Management of the Digital Enterprise”, disciplina „Power Management for Sustainability”, Facultatea de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor, Universitatea Politehnica din Bucuresti.

In lucrare, autorii prezinta rezultatele experientei de cercetare si didactice acumulate in anii de activitate desfasurate in cadrul Facultatii de Energetica, Universitatea Politehnica din Bucuresti si Facultatii de Inginerie a Instalatiilor, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti.

Realizarea acestei lucrari prezinta rezultatul unei colaborari traditionale a specialistilor in domeniul energiei si mediului din cele doua universitati.

Materialul prezentat este unitar si complet atat pentru specialisti din domeniu dar si pentru activitatile didactice ale studentilor.

Autorii multumesc referentilor stiintifici, prof. dr. ing. George Darie si prof. dr. ing. Horia Necula, pentru recomandarile constructive in elaborarea materialului, precum si pentru sprijinul acordat pentru publicarea lucrarii.

AUTORII
  PREFATA:
DESPRE AUTORI

Roxana PATRASCU, inginer termoenergetician, doctor in Energetica Universitatea Politehnica Bucuresti din anul 1998, prof. dr. ing., Departamentul Producere si Utilizare a Energiei, Facultatea de Energetica, Universitatea Politehnica Bucuresti, Splaiul Independentei 313, sector 6, Bucuresti, Romania.

Coordonator directie master: Eficienta energetica (MS4) in cadrul Facultatii de Energetica. Director de proiect: „Promovarea tehnologiilor energetice curate in industria sticlei de menaj si tehnice, in contextul dezvoltarii durabile”, program CEEX, CNCSIS (2007-2010). Coordonator formare continua in Facultatea de Energetica pentru: Manageri energetici pentru industrie, manageri energetici pentru localitati, Auditori energetici (in vederea atestarii ANRE) din anul 2005 pana in prezent.

Experienta stiintifica concretizata prin: peste 40 de contracte de cercetare finantate din Programele Nationale de Cercetare si cu intreprinderi industriale si institute de proiectare in domeniile de competenta mentionate, autoare si coautoare a 16 carti (carti de specialitate, cursuri universitare, culegeri si indrumare), autoare si coautoare a peste 120 de articole in reviste de specialitate si manifestari stiintifice;

Domenii de competenta: Eficienta energetica, Utilizarea energiei termice, Tehnologii curate, Audituri energetice, Managementul energiei, Analiza impactului proceselor energetice asupra mediului ambiant, Dezvoltarea durabila, Cogenerare, Studii tehnico-economice si de mediu, Studii de prefezabilitate si fezabilitate in domeniul energetic.

Eduard MINCIUC, inginer termoenergetician. Doctor in Energetica Universitatea Politehnica Bucuresti sustinand in anul 2003 teza de doctorat in domeniul trigenerarii. Conferentiar dr. ing. la Departamentul Producere si Utilizare a Energiei, Facultatea de Energetica, Universitatea Politehnica Bucuresti, Splaiul Independentei 313, sector 6, Bucuresti, Romania (E-mail: eduard.minciuc@energ.pub.ro).

Expert in eficienta energetica pentru Fondul Roman pentru Eficienta Energiei (2004-2006) si pentru diverse companii de consultanta in domeniu. Expert in domeniul energetic in diverse proiecte ale Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Membru in echipa de formare continua in Facultatea de Energetica pentru: Manageri energetici pentru industrie, manageri energetici pentru localitati, Auditori energetici (in vederea atestarii ANRE) din anul 2005 pana in prezent.

Experienta stiintifica concretizata prin: peste 62 de contracte de cercetare si studii tehnice finantate din Programele Nationale de Cercetare si cu intreprinderi industriale si institute de proiectare in domeniile de competenta mentionate, autor si coautor a 12 carti (carti de specialitate, cursuri universitare, culegeri si indrumare), autor si coautor a 65 de articole in reviste de specialitate si manifestari stiintifice nationale si internationale.

Competente in: audit energetic, termoficarea, utilizarea caldurii, alimentarea cu caldura, eficienta economica a sistemelor energetice, cogenerarea, trigenerarea, bilanturi energetice si optimizare, energia si mediul, tehnica masurarii.

Andrei DAMIAN, inginer de Instalatii pentru Constructii. Doctor in Inginerie Civila la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti si la Universitatea La Rochelle (Franta), sustinand in anul 2003 Teza de doctorat in domeniul modelarii calitatii aerului interior. Conferentiar, dr. ing., Departamentul de sisteme termohidraulice si protectia atmosferei, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, B-dul Lacul Tei 122-124, sector 2, Bucuresti, Romania. (E-mail: adamian@instalatii.utcb.ro, adamian7@yahoo.com).

Competente in: audit energetic, surse de energie regenerabile, sisteme de ventilare si climatizare, inspectia instalatiilor de climatizare din punct de vedere energetic, termografierea cladirilor in infrarosu.
  CUVINTE CHEIE: