D.E.X. - AUTOVEHICULE RUTIERE (R-E-F-G)

  CUPRINS:
CUPRINS

Prefata VII
Indicatii de utilizare IX
Termeni de specialitate 1
Index Englez-Roman 337
Index Francez-Roman 401
Index German-Roman 467
Abrevieri in limba engleza 531
Surse bibliografice 547
  PREZENTARE:
ucrare aparuta sub egida:

- A.S.T.R. - Academia de Stiinte Tehnice din Romania
- A.G.I.R. - Asociatia Generala a Inginerilor din Romania
- Comisia de Terminologie pentru Stiinte Exacte a Academiei Romane

COORDONATOR DOMENIUL TRANSPORTURI:
Prof.univ.dr.ing. Serban RAICU - membru titular A.S.T.R.

COORDONATOR AUTOVEHICULE RUTIERE:
Prof.univ.dr.ing. Gheorghe FRATILA - membru corespondent A.S.T.R.
INDICATII DE UTILIZARE:

Pentru facilitarea consultarii dictionarului explicativ al domeniului „Autovehicule rutiere“, supunem atentiei cititorilor precizarile urmatoare.

Dictionarul cuprinde circa 5000 termeni corespunzatori literelor A-Z, fiind structurat pe doua sectiuni principale.

- Prima sectiune a dictionarului explicativ contine lista alfabetica a Termenilor de baza principali utilizati in domeniul considerat (descriptorii), in limba romana, redati cu caractere aldine. Ei sunt insotiti de termenii corespunzatori in limbile engleza, franceza si germana afisati cu caractere italice (inclusiv sinonimele, daca exista, separate prin paranteze drepte) si de definitiile descriptorilor (conceptelor). Componentele acestei liste sunt separate prin semnul grafic „ / “.
Non-descriptorii (sinonimele corespunzatoare termenilor in limba romana) sunt urmati de semnul „ “ de trimitere la termenul de baza corespunzator, unde se afla si definitia acestuia.

Definitiile termenilor au fost concepute, in marea lor majoritate, de catre autori pe baza unei bibliografii romanesti si straine extinse. Celelalte definitii au fost preluate (si, adeseori, prelucrate) din standardele tehnice profesionale de terminologie.

Formele termenilor (denumirile complete ale conceptelor, adeseori de forma unor sintagme complexe), in contexte date si evitand ambiguitatile, pot fi doar partial utilizate, in forme contrase, cu partile facultative dispuse intre paranteze rotunde. Pentru eliminarea omonimelor, toti termenii sunt formal distincti, deosebirile fiind realizate prin completari aduse formelor uzuale ale termenilor. Daca omonimele au semnificatii apropiate, denumirea este completata cu fragmente puse intre paranteze rotunde, ca parti facultative ale denumirii complete. Sinonimele existente pentru termenii de baza din limbile engleza, franceza si germana sunt plasate intre paranteze drepte acolo unde se impune.

In cazul in care pentru acelasi termen exista forme diferite in variantele limbii engleze vorbite in Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, au fost prezentate ambele forme, cu specificatiile UK, respectiv US intre paranteze rotunde.

Nu sunt incluse in dictionar conceptele nedefinite explicit (mentionate sau sumar prezentate in documentele sursa).

- A doua sectiune cuprinde indexul englez-roman, francez-roman si german-roman al termenilor definiti in prima sectiune.
  PREFATA:
PREFATA

Dictionarul de fata reuneste si completeaza termenii publicati in volumele I si II ale Dictionarului Explicativ pentru TRANSPORTURI - Autovehicule Rutiere, aparute in anii 2006 si respectiv 2009, in seria DICTIONARE EXPLICATIVE pentru STIINTA si TEHNOLOGIE, coordonata de regretatul acad. Gleb Dragan. El se refera la terminologia domeniului AUTOVEHICULELOR RUTIERE si este realizat pe baza fondului terminologic standardizat pe plan mondial.

Avand la obarsie constructia simpla a unei trasuri cu motor, automobilul a evoluat spectaculos pe parcursul unui secol, devenind un sistem complex la realizarea caruia contribuie specialisti din multe domenii: mecanica, electronica, hidraulica, stiinta materialelor, optica, automatizari si prelucrarea informatiei, design si altele. Acestora li se adauga un mare numar de oameni implicati in activitati conexe realizarii automobilului propriu-zis, activitati care au capatat dimensiunile unor adevarate „industrii”: comercializare, mentenanta, asigurari, organizarea traficului si transportului rutier, definirea regulamentelor tehnice privind automobilul si urmarirea respectarii lor etc. In aceste conditii, fondul de termeni cuprinsi intr-un dictionar explicativ referitor la domeniul autovehiculelor rutiere ar trebui sa ajunga la dimensiuni apreciabile - dupa unii specialisti, pana la 15.000-16.000. Intrucat, asa dupa cum s-a aratat mai sus, prezenta lucrare se incadreaza intr-o serie de dictionare elaborate pe diferite domenii, s-a considerat ca, pentru evitarea unor suprapuneri, sa fie prezentati termenii specifici autovehiculelor rutiere, iar dintre cei apartinand stiintelor fundamentale (matematica, fizica, chimie s.a.) sau celor tehnice generale (rezistenta materialelor, organe de masini, electrotehnica, electronica, termotehnica, informatica s.a.) sa fie abordati doar cei mai importanti si intim legati de ingineria autovehiculelor.

Forma in limba romana, termeni si definitii, au rezultat in urma consultarii unui numar larg de factori tehnico-economici, de cultura si educatie apropiati domeniului, prin ancheta publica.

Domeniul fiind vast si aflandu-se in continua expansiune, terminologia a fost imbogatita fata de volumele precedente si va trebui permanent adusa la zi impunandu-se astfel elaborarea de noi editii ale dictionarului.

In acest sens eventualele sugestii si/sau recomandari privind editiile viitoare sunt binevenite.

Autorii prezentului dictionar dedica realizarea lor promotorului invatamantului superior de autovehicule rutiere din tara noastra, profesorul universitar inginer Constantin Ghiulai si memoriei academicianului Gleb Dragan, initiatorul seriei DICTIONARE EXPLICATIVE pentru STIINTA si TEHNOLOGIE.

Prof. dr. ing. Cristian ANDREESCU
Directorul departamentului Autovehicule Rutiere
Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti
  CUVINTE CHEIE: