EMERG 2015 - 1

  CUPRINS:
Cuvant inainte (Iulian IANCU) 7

Editorial (Gheorghe BALAN, Ioan GANEA) 9

Accesibilitatea, componenta a „trilemei” energiei in Romania (Virgil MUSATESCU, Ion SOTIR DUMITRESCU) 11

Eficienta energetica prin retehnologizare la o societate industriala. Proiect finantat din fonduri europene (Radu-Dumitru PENTIUC) 39

Foraje dirijate si orizontale pentru exploatarea gazelor din zacaminte neconventionale (Lazar AVRAM, Nicolae Napoleon ANTONESCU) 66

Evaluarea riscului de mediu asociat factorului sol poluat cu titei. Algoritm de calcul (Cristiana DUMITRAN, Ion ONUTU) 79

Mentinerea unei ponderi rationale a huilei in mixul energetic national cu ajutorul instalatiilor de desulfurare din termocentralele pe carbune. Experienta S.E. Paroseni (Iosif ANDRAS, Nicolae ILIAS, Sorin Mihai RADU, Dan Constantin MARINESCU, Eduard MIJA, Lucian PREDA) 97

Stocarea energiei verzi (Ovidiu MUSTATA) 116

Despre „TOTUL ELECTRIC ” si nu numai (Miron-Laurentiu GOIA) 143

MATERIALE ELABORATE DE MEMBRII ,,VLER - CNR“
Sustinem sustenabilitatea. aplicam inovatia (Claudiu BUTACU) 162

MATERIALE PRELUATE DE LA CONSILIUL MONDIAL AL ENERGIEI (World Energy Council)
Perspectivele energetice mondiale. Tehnologiile eficiente din punct de vedere energetic (Raport recapitulativ) 169
  PREZENTARE:
Publicatie semestriala editata de A.G.I.R. si CNR-CME

Autorii articolelor:

Virgil Musatescu
Ion Sotir Dumitrescu
Radu-Dumitru Pentiuc
Lazar Avram
Nicolae Napoleon Antonescu
Cristiana Dumitran
Ion Onutu
Iosif Andras
Nicolae Ilias
Sorin Mihai Radu
Dan Constantin Marinescu
Eduard Mija
Lucian Preda
Ovidiu Mustata
Miron-Laurentiu Goia
Claudiu Butacu
  PREFATA:
CUVANT INAINTE:

Salut cu mare placere si interes initiativa AGIR si a CNR-CME de a edita impreuna noua serie a publicatiei EMERG - Energie, Mediu, Eficienta, Resurse, Globalizare, destinata analizarii problemelor de mare actualitate, adevarate provocari actuale ale energeticii nationale si internationale.

Avem timp pentru a rade si timp pentru a plange. Avem timp pentru a rani si timp pentru a tamadui. Avem timp pentru a uri si timp pentru a iubi. Dar aceasta nu inseamna ca noi avem timp. Noi nu avem timp, noi suntem in timp, iar noua ni se cere sa facem tot ce depinde de noi ca sa extragem maximum de bine din timpul care ne-a fost dat pentru a fi trait.

Am certitudinea ca EMERG - serie noua va constitui o platfoma ideala de comunicare a celor mai interesante si actuale informatii, studii, probleme si provocari majore din industria energetica romaneasca si un excelent mijloc de diseminare si promovare a celor mai noi si valoroase idei prezentate de specialisti romani de notorietate.

Ne aflam in etapa in care, anul acesta, a fost creata Uniunea Energetica la nivelul Uniunii Europene, al carei obiectiv principal este asigurarea unei energii sigure, sustenabile si la preturi accesibile pentru cetatenii Europei. Pe de alta parte, Consiliul Mondial al Energiei (CME) promoveaza deja, de cativa ani, conceptul Trilemei Energetice axat pe echilibrul intre trei vectori importanti: securitatea in alimentarea cu energie, impactul cat mai redus asupra mediului inconjurator si accesibilitatea la sursele de energie, care constituie trei provocari fundamentale pentru fiecare tara in parte, dar si la nivel global.

Este evident ca industria energetica se afla intr-o etapa de redefinire a politicilor sale energetice si ca reindustrializarea este o necesitate geostrategica, ea fiind singurul proiect unificator din punct de vedere democratic si politic. In acest scop este stringent necesar ca organismele nationale si internationale, dar si fiecare stat in parte sa caute nu numai solutii si obiective pe termen scurt si mediu, ci si solutii viabile pe termen lung.

Dezvoltarea tehnologica este cea care poate oferi solutii sustenabile pentru asigurarea securitatii energtice in viitor, iar cercetarea stiintifica va oferi noi solutii si idei pentru obtinerea energiei necesare dezvoltarii economice in toate statele lumii. In acest context dezvoltarea sustenabia a Romaniei depinde in mare masura de asigurarea unui echilibru optim intre ponderea serviciilor energetice si activitatile industriale.

De aceea, consider ca aparitia publicatiei EMERG - Serie noua vine in intampinarea problemelor majore ale energeticii carora trebuie sa le facem fata si ca profesionistii energeticieni din Romania trebuie sa aiba acces la articolele, studiile si lucrarile realizate de unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu, pentru a fi permanent la curent cu noutatile din domeniile Energie, Mediu, Eficienta, Globalizare.

Permiteti-mi ca in numele meu personal si al echipei comune formata din membri ai AGIR si ai CNR-CME, sa urez mult succes noii publicatii EMERG, careia ii doresc viata lunga intr-un viitor energetic cat mai sustenabil.

Iulian IANCU
Presedinte CNR-CME
  CUVINTE CHEIE: