DESIGN ÎN NATURĂ

  CUPRINS:
CUPRINS:

Introducere 1
Capitolul 1 Nasterea curgerii 23
Capitolul 2 Nasterea designului 46
Capitolul 3 Animale in miscare 65
Capitolul 4 Martori ai evolutiei 86
Capitolul 5 Vazand dincolo de copaci si de padure 107
Capitolul 6 De ce domneste ierarhia 125
Capitolul 7 Cel rapid si lung il intalneste pe cel lent si scurt 147
Capitolul 8 Designul lumii academice 167
Capitolul 9 Proportia de aur, vizualizare, cunoastere si cultura 186
Capitolul 10 Designul istoriei 199
Note 219
Bibliografie selectiva 231
Index 235
  PREZENTARE:
Anul aparitiei primului tiraj, 2013.
Prelungire de tiraj, noiembrie 2014.

Versiunea in limba romana Prof.dr.ing.Alexandru Morega

„Aceasta carte extraordinara propune o lege a naturii a carei putere este comparabila doar cu simplitatea ei.“ — David Eagleman, autor al Incognito si Sum

„Provocatoare, spirituala, bine scrisa... construieste un caz puternic.” — Charlotte Observer

„Stralucitor. El ilustreaza eficient idei complexe pentru auditoriul larg, furnizeaza exemple din lumea reala si include note si referinte stiintifice. O publicatie de referinta.“ — Library Journal

„Scrisa cu luciditate... o viziune unificatoare revolutionara asupra naturii care ar putea sa aiba impact asupra tuturor ramurilor stiintei.“ — Booklist

„Plin de observatii fascinante si exercitii de gandire... scrise cu eleganta.“ — Maclean’s

„Design in Nature este o expunere eleganta a unui principiu unificator atat de simplu, care demistifica intelegerea noastra asupra «curgerii» universului. O expunere captivanta si profunda despre de ce natura este proiectata asa cum este; Bejan captiveaza cititorul chiar de la prima propozitie si pana la ultimul cuvant.“ — Donald Johanson, Director fondator al Institute of Human Origins si descoperitorul recunoscut al lui „Lucy“

„Dupa ce veti citi aceasta carte profund insufletitoare si eliberatoare, nu veti mai privi vreodata lumea - intreaga lume - din nou la fel. Ne ajuta nu doar sa intelegem mai bine mediul inconjurator natural, dar are implicatii profunde pentru cat de bine trebuie sa actionam noi toti daca vrem sa avem succes. Aceasta perspectiva este nu doar pentru oamenii de stiinta - ea ajuta la reincadrarea agendelor antreprenorilor, executivilor din mediul de afaceri, educatorilor si politicienilor. Mergi cu curentul!” — John Hagel, co-autor al The Power of Pull si co-presedinte al Deloitte Center for the Edge

„Prezinta idei complexe si un context inteligibil... sursa de hrana pentru gandire... Interesant... Excelenta reflectie asupra istoriei stiintei.“ — Winnipeg Free Press

„Bejan unifica cu maiestrie - sub actiunea unei legi comune fundamentale - fizica, chimia, biologia si chiar o parte a stiintelor sociale. Tratarea designului natural, a sistemelor de curgere si a ordinii complexe ca rezultate spontane ce rezulta din optimizarea curgerii este noua, puternica si foarte plauzibila.“ — Massimo Piatteli-Palmarini, autor al What Darwin got Wrong si profesor de stiinte cognitive la University of Arizona

„Te pune pe ganduri! Termodinamica poate determina unde mergi: iata o regula care spune cum sa ajungi acolo. Si atat de simpla - cu cat este mai eficienta calea, cu atat mai probabila este persistenta, oricare ar fi mecanismul din spatele acelei persistente. Aceasta este stiinta in cea mai indrazneata si ampla manifestare a sa.“ — Steven Vogel, autor al Cats’ Paws and Catapults si James B. Duke, Professor of Biology la Duke University

„Fascinant... Reincadrand lucruri precum sisteme de curgere, el devoaleaza cum functia determina forma de la ierarhii corporatiste pana la gastele canadiene.” — Nature

In aceasta carte care sparge canoanele, Adrian Bejan ia tiparele recurente din natura - copacii, afluentii, pasajele de aer, retelele neurale si fulgerele - si devoaleaza cum un singur principiu al fizicii, legea constructala, este raspunzator de evolutia acestora si a multor alte designuri din lumea noastra.

Orice - de la viata biologica, la sistemele neinsufletite - genereaza forma si structura si evolueaza intr-o succesiune de designuri din ce in ce mai bune pentru a facilita curgerea. Bazinele raurilor, sistemele cardiovasculare si fulgerele sunt sisteme de curgere foarte eficiente pentru miscarea unui curent - de apa, sange sau electricitate. La fel, arhitectura mai complexa a animalelor evolueaza pentru a acoperi o distanta mai mare pentru unitatea de energie utila. Astfel de designuri apar si in organizarile umane, precum “diagramele” ierarhizate sau structurile subordonate din corporatii si organisme politice.

Toate sunt guvernate de acelasi principiu, cunoscut ca legea constructala, si se configureaza si reconfigureaza in timp pentru a curge mai eficient. Scrisa intr-un stil facil care dobandeste claritate fara sacrificarea complexitatii, Design in Nature este o carte care schimba paradigma, ce va transforma fundamental intelegerea noastra asupra lumii din jurul nostru.

„Interesant... Aduce o noua perspectiva utila asupra fenomenelor omniprezente.“ — New Scientist

„M-am simtit imediat absorbit... Legea constructala este importanta deoarece descrie nu doar tiparele schimbarii in lume si in jurul nostru, dar ne permite si sa prezicem cum configuratiile acestor tipare vor evolua in timp.“ — Anthony Wing Kosner, Forbes

PENTRU CITITORII EDITIEI IN LIMBA ROMANA

Aceasta carte este o poveste de stiinta. Subiectul sau este aparitia si evolutia formelor de „organizare“ in natura si cum acest fenomen universal este condensat intr-o legitate a fizicii: constructal law.

Firul povestii parcurge intregul teritoriu al naturii, de la fenomenele insufletite si neinsufletite, la cele umane, sociale si tehnologice. Teoria constructala unifica aceste fenomene si le inradacineaza ferm in fizica.

Chiar asa: biologia, economia, evolutia sporturilor si a masinilor, ele toate apartin fizicii. De ce Pentru ca tot ce se misca oriunde in natura respecta putinele legi ale fizicii, de exemplu, legea a doua a mecanicii si principiile termodinamicii: conservarea energiei si ireversibilitatea. Cartea aceasta este despre o legitate noua, legea constructala - o tendinta naturala care nu a fost recunoscuta ca un fenomen unitar in fizica decat recent: organizare, configuratie, libertate de evolutie, viata.

Inevitabil, orice text stiintific are o nuanta biografica. In fond, cer - cetarea este in primul rand despre cercetator, altfel nu este originala. De aceea, povestea revine adesea la Dunare, delta, olimpiade de matematica, baschet la nivel de varf si la marea mea sansa ca parintii mei mi-au spus adevarul despre libertate atunci cand astfel de lectii i-au pus in mare si permanent pericol.

Octombrie 2013
Adrian Bejan
Duke University

MENTIUNI

In ultimii saisprezece ani, am avut multi colaboratori in dezvoltarea legii constructale: Sylvie Lorente, Heitor Reis, Antonio Miguel, Stephen Perin, Gilbert Merkx, Cesare Biserni, Luiz Rocha, Shigeo Kimura, Giulio Lorenzini, Tanmay Basak, James Marden, Jordan Charles, Edward Jones, Erdal Cetkin, Yong Sung Kim, Jaedal Lee, Kuan-Min Wang, Atit Koonsrisuk, Sunwoo Kim si multi altii. Aceasta carte este despre rezultatele cele mai noi si calda amintire ca stiinta este buna si amuzanta atunci cand idei interesante aduc impreuna minti interesante. Textul si figurile au fost organizate si imbunatatite de Deborah Fraze. Noile figuri au fost realizate de Erdal Cetkin si Kuan-Min Wang.

Multumiri sunt datorate si lui Janine Steel Zane, Suzanne Pederson, Phillip Manning, Thomas G. Hentoff, E. Kemp Reece Jr., Dr. Kitty M. Steel si Lewis Steel.

Eu si coautorul meu datoram gratitudine agentei noastre, Tina Bennett. Ea a auzit semnalul mai devreme, si coordonarea ei plina de profunzime la fiecare pas al drumului a ajutat ca acest proiect sa curga din ce in ce mai bine.

In final, datoram multumiri speciale echipei de la Doubleday, incepand cu editorul nostru, Melissa Danaczko, ai carei ochi ascutiti si nemarginita curiozitate au imbunatatit aceasta carte in multe moduri.
  PREFATA:
DESPRE AUTORI

ADRIAN BEJAN a fost pionierul multor metode originale in termo dinamica, ca de exemplu minimizarea generarii entropiei, analiza de scara in convectie, linii de caldura si linii de masa si legea constructala a designului si evolutiei in natura. El este clasificat intre cei o suta cei mai citati autori din inginerie (toate domeniile, toate tarile, in viata si decedati) de catre Institute of Scientific Information (isihighlycited.com). Indicele sau „h“ este 52.

El este autorul a peste 580 lucrari in reviste cu recenzie si 28 de carti, incluzand Shape and Structure, from Engineering to Nature (Cambridge University Press, 2000), Constructal Theory of Social Dynamics (Springer, 2007) si Design with Constructal Theory (Wiley, 2008). Tratatele sale Advanced Engineering Thermodynamics (Wiley) si Convection Heat Transfer (Wiley) sunt acum la editiile a treia si sunt utilizate ca manuale de curs in universitati din intreaga lume.

I-au fost conferite saisprezece titluri de Doctor Honoris Causa de universitati din unsprezece tari, incluzand Swiss Federal Institute of Technology (2003) si Universitatea Sapienza din Roma (2009). A primit numeroase premii din partea societatilor nationale si internationale, de exemplu: Max Jakob Memorial Award (American Society of Mechanical - Engineers and American Institute of Chemical Engineers, 1999)

- Donald Q. Kern Award (American Institute of Chemical Engineers, 2008)
- Honorary Member, American Society of Mechanical Engineers, 2011
- Ralph Coats Roe Award (American Society for Engineering Education, 2000)
- Luikov Medal (International Centre for Heat and Mass Transfer, 2006)
- James P. Hartnett Memorial Award (International Centre for Heat and Mass Transfer, 2007)
- Edward F. Obert Award (American Society of Mechanical Engineers, 2004)
- Worcester Reed Warner Medal (American Society of Mechanical Engineers, 1996)
- James Harry Potter Gold Medal (American Society of Mechanical Engineers, 1990)
- Charles Russ Richards Memorial Award (American Society of Mechanical Engineers, 2001)
- Gustus L. Larson Memorial Award (American Society of Mechanical Engineers, 1988)

Bejan a primit toate titlurile profesionale de la MIT: BS (1971, Honors Course), MS (1972, Honors Course) si PhD (1975). El a fost fellow post-doc la University of California, Berkeley si la Miller Institute of Basic Research in Science (1976-1978). A fost titularizat ca profesor plin la Duke University in 1984 si J.A. Jones Distinguished Professor in 1989.

J. PEDER ZANE este profesor asistent de jurnalism si comunicare la St.Augustine’s College in Raleigh, North Carolina. El este un columnist premiat care a lucrat la New York Times si la News and Observer (Raleigh). A editat si contribuit la doua carti pentru W.W. Norton, Remarkable Reads: 34 Writers and Their Adventures in Reading (2004) si The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books (2007).
  CUVINTE CHEIE: