VIATA DE CAINE A UNUI LEU

  CUPRINS:
  PREZENTARE:
Pana la varsta de trei ani am dus o viata obisnuita de copil...
Dar intr-o noapte de vara, in 1941, am fost incarcat intr-un vagon pentru vite si dus in Siberia...
Viata de lagar...
Apoi veni reabilitarea...
In genere, viata mea se imparte in cateva perioade distincte:
1937 - 1941 - pana la deportare;
1941 - 1964 - exilul;
1964 - 1967 - revenirea la bastina;
1967 - 1970 - doctorantura (Moscova);
1970 - 1973 - angajat la Politehnica din Chisinau;
1974 - 1994 - angajat la Moscova;
1994 - 1998 - viata de... piata;
1999 - 2014 - angajat la Moscova.

M-am nascut la 19 august 1937, in zodia Leului, in casa bunicilor Ioana si Constantin Popa de la Reni, pe malul Dunarii. Cand a cunoscut-o pe mama - Ana Radulescu - tata, Afanasie Popa, isi facea studiile la Scoala Superioara de Comert din Galati. El era din tarani, iar mama se tragea dintr-o familie de spita nobila, din care cauza casnicia lor nu s-a constituit usor. Cand mama a venit pentru prima data la Reni, in familia tatei, ramasese dezamagita. Se asteptase sa discute cu soacra in franceza sau germana, caci tata o informase „in gluma“ ca mama lui stie mai multe limbi straine. Desi analfabeta, bunica Ioana era o fire vesela, spirituala si inteligenta de la natura. Bunicii Popa se ocupau cu cojocaria, aveau si vie, o curte mare in care misuna pasaret de tot felul - gaini, curcani, rate... si eu. Tata avea de lucru la Galati, iar mama o ajuta pe bunica in treburile casnice. Stia sa pregateasca excelent, sa coasa, sa brodeze... Parintii duceau o viata obisnuita, cu griji si necazuri, vise si sperante.

... Veni anul 1940, care-i aduse pe rusi, distrugand din temelii viata mai multor generatii de basarabeni. Regimul sovietic a facut praf din traditiile si obiceiurile stramosesti, instaurand anarhia si incultura. Dupa venirea lor, au aparut numeroase familii in care copiii cresteau fara tata...

Dupa o saptamana de trai „fericit“, sub noua putere, tata a fost arestat. Abia in 1991, reusind sa rasfoiesc dosarul tatei in arhiva KGB-ului din Moscova, am aflat ca motivul de arest a fost denuntul unui consatean cu numele de familie Ciulu.
  PREFATA:
  CUVINTE CHEIE: